Veel last van de coronacrisis? Niet op de markt van ict-overnames en -deelnemingen in België. Het afgelopen jaar was een prima jaar met 162 deals, al had het derde kwartaal van 2020 enigszins last van de harde lockdown. Het vierde kwartaal maakte die dip ruimschoots goed.
Dit blijkt uit de cijfers van financieel adviesbureau Corporate Finance International (CFI), gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames, en Computable. In het eerste kwartaal van 2020 zijn 42 transacties geteld, in het tweede kwartaal 38, in het derde kwartaal 29 en in het vierde kwartaal een kwartaalrecord tot nu toe van 53 deals, tezamen 162 geregistreerde deals.
Na een goed 2019, waarin Belgische bedrijven en investeerders zich al behoorlijk roerden met overnames en investeringen, zette die lijn zich voort in het eerste kwartaal van 2020. Daarna heerste al snel de gedachte dat het coronavirus deze appetijt wel eens zou kunnen bederven. Niet is minder waar gebleken: 2020 bleek uiteindelijk een uitstekend jaar te zijn met in België 162 geregistreerde ict-overnames, – deelnemingen en -fusies.
Volgens CFI speelde de ict-branche een belangrijke rol in het tijdens de coronacrisis kunnen doordraaien van een digitaler wordende samenleving. Het besef groeit dat ict inmiddels in de vezels zit van de economie en een belangrijke pijler is van de samenleving. Het levert een positief effect op de ict-overnamemarkt: bedrijven groeien en zoeken naar versterkingen en investeerders stoppen hun kapitaal steeds meer in de ict-branche stoppen, ook vanuit risicoperspectief.
Overzichten
Klik hier voor een overzicht van deals in het vierde kwartaal van 2020.
Klik hier voor een overzicht van deals in het derde kwartaal van 2020.
Klik hier voor een overzicht van deals in het tweede kwartaal van 2020.
Klik hier voor een overzicht van deals uit het eerste kwartaal van 2020.
Deal closen
Met het slotkwartaal van 2020 als de beste driemaandelijkse periode tot nu toe. Veel partijen wilden nog voor het einde van het jaar hun zijn deal closen. Daartussen zaten bekende namen als Intracto (digitale marketing, kocht de Nederlandse branchegenoten Booming en We Are You), de NRB Groep (legde de hand op het Franse Trigone Informatique) en Cegeka (nam Citymesh over). Bedrijven die zich in 2020 al eerder lieten gelden met acquisities.
Opmerkelijk was verder de drieklapper van Unified Post. De beursgang in 2020 zette het fintechbedrijf meteen op het overnamepad en nam de Belgische startups Akti en BanqUp en zijn Zweedse sectorgenoot 21 Grams over.
Visma komt er aan
Ook viel een aantal bedrijfssoftwaredeals te noteren: zo kocht Solera, een Amerikaanse software- en dataleverancier voor de verzekeringsbranche, Insypro (Innovative Systems Provider), het bedrijf achter de PlanManager-applicatie voor schadeherstellers. En dook bijvoorbeeld de Noorse softwareinvesteringsgroep Visma op die Admisol Software inpalmde. Dit bedrijf ontwikkelt online boekhoudtools voor bedrijven en accountantskantoren. Visma heeft de afgelopen jaren veel Nederlandse bedrijfssoftwareleveranciers overgenomen en richt zijn vizier nu ook op de Belgische markt.
In het oog springend zijn ook de diverse deelnemingen van investeringsmaatschappijen in startups en scale-ups uit België. Zo investeerde de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMW) in Corporify (legal tech) en in Trustbuilder (software voor iam: identity and access management). Een ander voorbeeld is Urbantz, een logistieke-softwarestartup. Die sleepte afgelopen december een tweede schijf van zes miljoen euro aan investeringen in de wacht. In maart vorig jaar haalde de Brusselse logistieke startup al een gelijkaardig bedrag op.
Opvallende deals
Een kleine greep uit de 53 deals in het vierde kwartaal van 2020:
OKTOBER:
– Destiny blijft winkelen in Nederland: de cloudtelecom-specialist neemt branchegenoot Voips uit het Brabantse Gemert over. Eerder al kocht Destiny Panas (2020) en Motto Communications, DSD Business Internet en Ozmo Cloud Communications (2019).
– Qlik, leverancier van business intelligence software, koopt Blendr.io uit Gent. Met de technologie van Blendr.io kan Qlik zijn data-integratie en data-analyse verbreden.
NOVEMBER:
– Het Nederlandse Cloudwise, dat ict-oplossingen voor het onderwijs bouwt, gaat van start in België. Het bedrijf slaat daarvoor via een overname de handen ineen met Rhombus, dat scholen bedient met fysieke en digitale oplossingen voor digitaal lesgeven en leren.
– Het Nederlandse Maxxton en het Belgische Stardekk fuseren. Beide bedrijven bouwen software voor de hotel- en hospitality-sector. De deal wordt gefinancieerd door private equity-fonds Fortino Capital, dat eerder al in Maxxton stapte.
DECEMBER:
– Het Belgische Delaware en het Duitse Lauterbach – beide SAP-integrators – gaan begin december samen.
– Ict-dienstverlener Simac uit Veldhoven neemt een meerderheidsbelang in Phi Data, aanbieder van logisieke ict-oplossingen uit Wemmel.