Indien je op zoek bent naar een laadpaal voor thuis, is het mogelijk om te kiezen voor een slimme laadpaal. Deze laadpalen zijn verbonden met het internet, waardoor het mogelijk is om gebruik te maken van verschillende slimme functionaliteiten. Hoewel deze functies heel handig kunnen zijn, hoeft dit niet voor iedereen het geval te zijn. Daarom leggen wij uit wat de meest voorkomende slimme functies zijn en welke voordelen daaruit voortkomen. Zo kan je zelf bepalen welke functionaliteit voor jou belangrijk is.
Dynamic load balancing
De eerste slimme functionaliteit heet dynamic load balancing. Deze technologie zorgt ervoor dat overbelasting van jouw elektriciteitsnetwerk wordt voorkomen door continu het verbruik van elektriciteit in de hele woning te meten. Op basis van die informatie wordt het verbruik van de laadpaal tijdelijk naar boven of beneden bijgesteld. Dit is nodig gezien het opladen van een elektrische wagen erg veel stroom kost: soms zelfs de helft van de totale energiecapaciteit. Wanneer je hiernaast ook nog eens gebruik maakt van andere energievreters, zoals een wasmachine, inductiekookplaat of oven, kan het zijn dat er meer stroom wordt gevraagd dan dat er geleverd kan worden. Het gevolg hiervan is stroomuitval, wat erg vervelend kan zijn.
Automatische verrekening
Een veel voorkomende regeling binnen bedrijven is dat werknemers hun brandstofkosten kunnen declareren. Dit geldt natuurlijk ook wanneer de wagen van een medewerker niet op brandstof rijdt, maar elektriciteit. Je kunt ervoor kiezen om het energieverbruik van de laadpaal handmatig bij te houden door een aparte kWh-meter te installeren en maandelijks de stand door te geven. Het kan echter ook makkelijker. Door een laadpas te combineren met een laadpaal die automatische verrekening ondersteunt, zorg je ervoor dat de verrekening geautomatiseerd wordt. Hierdoor hoef je niet maandelijks zelf aan de slag te gaan.
Samenwerking met zonnepanelen
Een derde slimme functie is de mogelijkheid om een laadpaal samen te laten werken met aanwezige zonnepanelen. Deze laadpalen sporen de elektriciteit van de zonnepanelen op en zorgen ervoor dat er geen andere elektriciteit wordt gebruikt. Op deze manier weet je zeker dat je de elektrische wagen enkel oplaadt met groene stroom. Echter komt het ook vaker voor dat zonnepanelen niet voldoende stroom opwekken om een elektrische wagen volledig op te laden. In dit geval kan er ook gekozen worden voor een optie waarbij de groene elektriciteit wordt gecombineerd met grijze elektriciteit.
De juiste functionaliteit voor jou
Dynamic load balancing, automatische verrekening van kosten en de mogelijk tot samenwerking met zonnepanelen zijn slechts een paar extra functies die u met een eigen laadpaal zou kunnen gebruiken. Toch is het zo dat niet alle functies even interessant zijn voor iedereen. Bij 50five helpen wij jou graag doormiddel van deskundig en vrijblijvend advies. Zo weet je zeker dat je een laadpaal kiest met functies die interessant zijn voor jou.