We hebben het al regelmatig gehad over cryptomunten als Bitcoin. Bitcoin is een digitale munt die kan worden verhandeld via platforms als Bitcoin Buyer. Er zijn mensen die geloven in de cryptomunt en er zijn mensen die net het omgekeerde doen. In ieder geval is er rond de munt een heuse community ontstaan waarover wij het willen en moeten hebben. Een van de hoogdagen voor die community? Bitcoin Pizza Day. Een dag waarop fans massaal pizza bestellen.
De vroege geschiedenis van Bitcoin
Voor het ontstaan van Bitcoin Pizza Day moeten we terugkeren naar de beginjaren van de Bitcoin. Het eerste concept van de Blockchain werd al in 1998 beschreven door Wei Dai, maar het duurde tot 2009 voordat het als opensourcesoftware werd geïmplementeerd. Dit gebeurde door de altijd anoniem gebleven Satoshi Nakamoto. Het genesisblok, het eerste ontstaansblok op de blockchain, werd in de namiddag van 3 januari 2009 gegenereerd. Het droeg de boodschap “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. De Londen Times publiceerde toen een artikel met deze titel. Met de verwijzing naar deze titel uitte hij kritiek op de geldschepping ten tijde van de financiële crisis en gaf hij een belangrijke indicatie van zijn doel: de bankensector ontwrichten. De Bitcoin kun je nu kopen/verkopen via platforms als Bitcoin Buyer.
Ontstaan van Bitcoin Pizza Day
Het is zeker niet zo dat het Bitcoin na deze eerste transactie meteen voor de wind ging. Pas vanaf 2013 komt alles in een stroomversnelling en komt Bitcoin steeds vaker in het nieuws. Slechts enkelingen hadden voordien al van Bitcoin gehoord en leken er echt in te geloven. Een van de eersten die dat deed, was de Amerikaanse programmeur Laszlo Hanyecz. Hij was meteen ook een vroege miner, iemand die computerrekenkracht aan het netwerk biedt in ruil voor een beloning in Bitcoins. Hij wist zo ruim 10.000 Bitcoins te verdienen. Toen was een Bitcoin nog zo goed als waardeloos en kon je het nergens uitgeven. Laszlo Hanyecz gaat echter de geschiedenis in als de eerste die iets fysieks tastbaars heeft gekocht met Bitcoins: twee pizza’s.
Dat liep niet meteen van een leien dakje. Drie dagen lang schuimde hij fora af in zijn zoektocht naar iemand die hem twee pizza’s wilde brengen in ruil voor 10.000 Bitcoins. Op 22 mei 2010 was het zover: de negentienjarige student Jeremy Sturdivant bestelde twee pizza’s bij Papa John’s en bracht ze naar hem toe in ruil voor 10.000 Bitcoins. Sindsdien is de waarde van een Bitcoin alleen maar toegenomen. Op het moment van schrijven zouden deze 10.000 Bitcoins meer dan 400 miljoen euro waard zijn. Had hij deze 10.000 Bitcoins verkocht op het moment dat Bitcoin zijn piek bereikte, dan lag zijn nettowaarde zelfs hoger dan deze van “papa” John Schnatter, de CEO en oprichter van Papa John’s.
Bitcoin Pizza Day op 22 mei
Tot op heden wordt deze gebeurtenis, die het begin betekende van de tastbare toepassingen van de Bitcoin, nog steeds gevierd door de community. En zo ging 22 mei de wereld in als Bitcoin Pizza Day. Bitcoin Pizza Day wordt ook steeds vaker commercieel aangewend. Zo zijn er steeds meer pizzeria’s die op 22 mei kortingen toekennen. In het verleden gaf Papa John’s zelfs al Bitcoins weg aan wie die dag pizza bestelde. Of Laszlo Hanyecz de dag zelf viert, is niet geweten. In 2013, toen zijn pizza’s nog ongeveer 512 euro per stuk waard waren, kon hij er tijdens een interview in ieder geval nog om lachen.