Een penetratietest of pentest is een gesimuleerde cyberaanval op uw organisatie. Het is een beoordeling van hoe kwetsbaar de IT-infrastructuur van uw bedrijf is voor aanvallen van hackers, uitgevoerd door beveiligingsexperts die proberen toegangspunten tot uw netwerk te vinden en die kwetsbaarheden uit te buiten om te bewijzen dat ze de beveiliging kunnen doorbreken. Een penetratietest is in wezen een audit die potentiële zwakke punten in het netwerk en de computerbeveiliging van een bedrijf moet opsporen. Bij een penetratietest probeert een team van software- en netwerkbeveiligingsexperts het systeem van binnenuit te kraken. Het doel van een penetratietest is om eventuele zwakke plekken in het systeem bloot te leggen die een kwaadwillende aanvaller toegang zouden kunnen verschaffen. Zo kunnen bedrijven nieuwe beveiligingsmaatregelen invoeren voordat een echte cybercrimineel van dezelfde zwakke plek gebruikmaakt.
Wat houdt een pentest in?
Een penetratietest, algemeen bekend als een “pentest”, is een controle- en testproces dat wordt gebruikt om te bepalen hoe kwetsbaar de computer- of netwerkbeveiliging van een organisatie is voor aanvallen. De term “pentest” komt voort uit het feit dat de testers technieken gebruiken die vergelijkbaar zijn met die van een crimineel die inbreekt in een systeem – technieken zoals het scannen van het netwerk op open poorten, het proberen te raden van wachtwoorden, en het verkrijgen van toegang tot computers door middel van malware of phishing. De resultaten van een pentest-rapport kunnen van cruciaal belang zijn om het algehele risico van uw bedrijf te beoordelen en te beslissen welke beveiligingsmaatregelen u vervolgens moet nemen. Een pentest duurt meestal één tot twee weken. Gedurende deze tijd zullen beveiligingsexperts proberen in te breken in het netwerk en de computersystemen van de organisatie. Ze gebruiken een breed scala aan tools en technieken om een echte aanval te simuleren, waaronder het gebruik van veelgebruikte hacking tools zoals sniffers en packet analyzers.
Waarom een pentest uitvoeren?
Als beveiligingsmaatregel voeren organisaties vaak penetratietests uit, ook bekend als pentests, om te bepalen hoe kwetsbaar hun IT-systemen zijn voor aanvallen. Dit kan helpen om het risico te beoordelen en te beslissen welke acties moeten worden ondernomen om hun activa beter te beschermen. Het doel van een pentest uitvoeren is om een echte aanval te simuleren. Hierdoor kunnen testers potentiële beveiligingslekken in het systeem ontdekken, zoals onjuist geconfigureerde firewalls of onbeveiligde gebruikersaccounts. Het stelt organisaties ook in staat nieuwe beveiligingsmaatregelen te implementeren voordat een echte cybercrimineel van dezelfde zwakke plek gebruikmaakt. Lees hier meer over het bedrijf Surelock.