Van het leven genieten in de digitale wereld heeft een prijs: onze privacy. Elke website die we bezoeken, waar we zijn, hoeveel we uitgeven en met welke kaarten we betalen – dit is slechts een deel van de info over ons die wordt bijgehouden, verzameld en er inkomsten mee worden gegenereerd.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne (war in Ukraine), is de vraag naar virtuele privénetwerken (VPN’s) zowel in Oekraïne als in Rusland (both in Ukraine and Russia) met honderden procenten gestegen.
Hier is het antwoord op de meest gestelde vragen over VPN’s.
1. Wat is een VPN en hoe werkt het ?
We kunnen een VPN zien als een onzichtbaarheidsmantel voor ons IP-adres. In plaats van ons IP-adres weer te geven, zal onze VPN onze verbinding doorsturen naar een server in het land waarmee we verbinding willen maken en een IP-adres tonen dat afkomstig is van die locatie.
Zo werkt de VPN als een beschermlaag, versleutelt alle gegevens die er doorheen reizen en verbetert onze online privacy. Onze informatie, locatie en browsegeschiedenis zijn onleesbaar voor iedereen die ons probeert te identificeren en te volgen. Zelfs onze internetprovider (ISP) kan die informatie niet verzamelen.
Gebruiken we openbare wifi, dan maken we een verbinding met een netwerk dat minder veilig is: de perfecte mogelijkheid voor hackers om toegang te krijgen tot ons toestel. Een VPN zorgt ervoor dat de verbinding versleuteld en beschermd is en dat onze persoonlijke gegevens, wachtwoorden of bankgegevens niet kunnen gestolen worden.
Thuis nemen we aan dat ons netwerk veilig is omdat we de eigenaar zijn, maar dat is niet altijd het geval. We weten niet hoe veilig ons thuisnetwerkwachtwoord is en ook niet of het gehackt is.
[Lees ook https://www.youtube.com/watch?v=K_JomGpvjH4]
2. Wat zijn de voordelen van het gebruik van een VPN? Het zal:
Verwante tekst: Types of VPN networks and how they work: do you know which kind to use?
3. Is een VPN voldoende om mijn privacy te beschermen?
Neen. Er bestaat niet zoiets als één enkele oplossing voor al je privacy- en veiligheidsproblemen. Het gebruik van een VPN is echter een goed begin. Hier zijn enkele dingen zaken je moet denken:
Verder lezen: Work from home: How to set up a VPN
4. Hoe kan ik een VPN gebruiken als een pro?
Een VPN installeren op elk van je toestellen en deze de hele tijd in- en uitschakelen is mogelijk, maar best vervelend. In plaats van individueel verbinding te maken, kan je de VPN-optie in je router inschakelen, zolang deze er een biedt (velen bieden dit aan).
Alle toestellen die op een dergelijk netwerk zijn aangesloten, zullen nu hun verkeer door de versleutelde tunnel van de VPN laten gaan, waardoor zelfs de toestellen die geen apps ondersteunen, zoals een slimme lamp, beveiligd worden.
Dit is minder gebruiksvriendelijk, maar verschillende leveranciers leggen uit hoe het moet (explain). Het is echter veel veiliger en garandeert een extra beschermlaag.
5. Heb ik echt een VPN nodig?
We leven doorgaans in een wereld waar onze online activiteiten digitale sporen achterlaten (leave digital footprints). De zoektocht van gisteren naar je rugpijn is de pijnstilleradvertentie van vandaag. Die foto die je ’s ochtends aan zee maakte, is ’s middags een aanbeveling voor zonnecrème. En zelfs een zoektocht naar een nieuwe baan als journalist kan zich vertalen in een advertentie voor een krantenabonnement. Onze gegevens zijn waardevol voor bedrijven en ze willen zo nauwkeurige informatie over onze interesses en locatie (location) krijgen als de algoritmen toelaten.
VPN’s zijn geen wondermiddel, maar hoe meer internet aanwezig is in ons leven, hoe meer we ervan kunnen profiteren. Houd ermee rekening dat er toch enkele beperkingen zijn.
Hoe dan ook, VPN’s kunnen naast het verbeteren van je privacy en het beschermen van je gevoelige gegevens ook het digitale leven in conflictgebieden veiliger maken. Ze kunnen een venster naar de buitenwereld zijn voor zij die wonen waar de vrije toegang tot dat venster wordt verduisterd (obscured) door politiek of technologie.
AANVULLEND: 3 ways to browse the web anonymously