De campagne duurt een maand, maar cybersecurity is het hele jaar door belangrijk
1 oktober 2021 – In de VS is het de National Cyber Awareness Month – en bij ons is het European Cyber Security Month ECSM (cybersecuritymonth.eu)
Hoewel de doorsnee persoon wellicht denkt de cyberbeveiliging redelijk goed te beheersen – dankzij goed ontwikkelde gewoonten en onberispelijke cyberhygiënepraktijken – is het bewijs van het tegendeel niet ver te zoeken. De jaarlijkse analyse van de meest voorkomende wachtwoorden schetsen een behoorlijk afschuwelijk beeld; kijk maar eens naar de slechtste wachtwoorden van 2020 The worst passwords of 2020: Is it time to change yours? | WeLiveSecurity.
Ondertussen is de wereld nog nooit zo technologisch geconnecteerd als nu en neemt het aantal nieuwe digitale technologieën alleen maar toe. Juist daarom zijn cybersecurity en cyberintelligence belangrijk. Door deel te nemen aan deze campagnes helpen landen hun burgers bij het nemen van goede cyberbeveiligingsgewoonten, helpen ze hun waardevolle gegevens te beschermen en meer verantwoordelijke internetgebruikers te worden.
Betere cyberbeveiliging is in feite een collectieve verantwoordelijkheid en door goede cyberhygiënepraktijken toe te passen, zowel in ons werk als in ons persoonlijke leven, zorgen we ervoor dat cybercriminelen minder toegangspunten tot onze toestellen hebben, wat potentiële bedreigingen vermindert.
De risico’s van onderschatte cyberbeveiliging
(Sceptisch over hoe het werkt? Hier zijn enkele voorbeelden.)
Neemt men deze gewoonten niet in het persoonlijke leven over en gaat men door met het recyclen van wachtwoorden (https://www.welivesecurity.com/2020/05/28/people-know-reusing-passwords-risky-most-do-it-anyway/), dan kan, in het ergste geval, een hacker toegang hebben tot onze persoonlijke gegevens en mogelijk onze identiteit stelen, onze accounts leeg halen, onze reputatie en kredietwaardigheid schaden, en dit is slechts het topje van de ijsberg. We voelen onmiddellijke de impact hiervan en zij die ons dierbaar zijn wellicht ook.
Op professioneel vlak kunnen lakse gewoonten in cyberbeveiliging op het werk schadelijk zijn voor duizenden mensen. En dit geldt dubbel voor mensen die deel uitmaken van kritieke infrastructuren. De aanval op Colonial Pipeline staat nog steeds in ons geheugen: een gestolen wachtwoord stelde criminelen in staat het systeem binnen te dringen en het af te sluiten met ransomware. In een ander geval probeerde een hacker de watervoorziening van een stad in Florida te vergiftigen. En laten we vooral de zorginstellingen niet vergeten die getroffen werden door ransomware en hun patiënten niet de juiste behandeling konden bieden. De meeste van deze incidenten hadden voorkomen kunnen worden als de juiste cyberbeveiligingsmaatregelen waren genomen en mensen cyberintelligent waren geweest.
Hoe #CyberSmart zijn?
Hoe cyberbeveiliging ernstig nemen en cyberslim zijn? Hoe cliché het ook mag klinken, is er niets beter dan goed de basis te begrijpen.
Als het op wachtwoorden aankomt, is het essentieel om voor een sterke wachtwoordzin (Forget about passwords: You need a passphrase! | WeLiveSecurity) te kiezen in plaats van een eenvoudig wachtwoord dat gemakkelijk kan worden onthouden, en alles moet worden gedaan om hoofdzonden te vermijden bij het maken van wachtwoorden (5 common password mistakes you should avoid | WeLiveSecurity).
Bent u het type met tientallen wachtwoorden, (People know reusing passwords is risky – then do it anyway | WeLiveSecurity) dan zou u een wachtwoordbeheerder moeten gebruiken, die de hele taak van het maken en onthouden ervan vereenvoudigt en er slechts één behoudt. Zodra uw wachtwoorden zoals Fort Knox vergrendeld zijn, moet u een extra beveiligingslaag toevoegen met behulp van multi-factor authenticatie (2FA: Double down on your security | WeLiveSecurity).
Deze kan vele vormen aannemen, van codegenererende apps tot hardwaresleutels en biometrie.
Apparaten beveiligen mag niet onderschat worden. Houd ze altijd up-to-date door alle beschikbare patches onmiddellijk te gebruiken en een gerenommeerde beveiligingsoplossing te gebruiken die bescherming biedt tegen de meeste bedreigingen die men kan tegenkomen.
En hoewel technologie ons ver kan brengen, moeten we steeds het hoofd koel houden. Dat betekent dat alles wat we online zien, of het nu op sociale media of in e-mails is, met een gezonde dosis scepsis moet benadert worden. We moeten op onze hoede zijn om op links te klikken of aanbiedingen te volgen die in feite niet op hun plaats lijken.
Laatste tips
Denk eraan dat hoewel deze campagnes slechts in oktober loopt, cybersecurity-bewustzijn een zaak is voor het hele jaar door. Wees steeds op uw hoede en zorg ervoor dat u uw kennis over cyberbeveiliging blijft toepassen op al uw online activiteiten. Nu u de basis hebt, kunt u in de tweede week van oktober vernemen hoe u phishing kunt bestrijden. Zorg er ook voor dat u meer te weten komt over de campagne en bekijk de wekelijkse thema’s op Cybersecurity Awareness Month Theme – Stay Safe Online
Key Communications Catherine d’Adesky / Louise Biron +32 (0)475 48 62 68 catherine@keycommunications.bewww.keycommunications.be