Bedrijven en organisaties grijpen steeds vaker naar Kubernetes en containers. Containers bieden een krachtige tool voor applicatie-ontwikkelaars met het oog op snellere releases, wendbaarheid, portabiliteit, modernisering en life cycle management. Gartner voorspelt dan ook dat tegen 2022 meer dan 75% van de wereldwijde organisaties containergestuurde applicaties in productie zullen hebben, een snelle groei gezien dit cijfer vandaag nog geen 30% bedraagt.
Maar hoe behoud je als organisatie het overzicht over deze clusterwildgroei? Hoe beheer je de proliferatie zonder dat je tijdsinvestering evenredig toeneemt? Wanneer je een duidelijke shift hebt in de infrastructuur, moet het beheer ervan volgen. De kunst zit hier in eenvoud, automatisatie en een managementoplossing die schaalvoordeel en uniformiteit biedt ongeacht de complexiteit.
In IT wordt al eens gesproken over pets vs cattle. Deze analogie past ook hier. Een huisdier ga je vertroetelen, een naam geven. Is je hond ziek? Dan ga je naar de dierenarts. Maar heb je vee? Dan ben je minder bekommerd om die ene koe. Zo ga je wanneer je één servertje hebt die bij problemen patchen en steeds beter configureren. Dat werkt voor één instantie maar niet voor tweehonderd. Voor clusterbeheer is dit niet anders. Toch zien we veel multiclusterbedrijven die elke aparte cluster als een huisdiertje gaan verwennen. Ze hollen van cluster naar cluster en zien al snel door het bos de bomen niet meer.
Kracht van automatisatie
Voor bedrijven met meerdere clusters is proliferatie onvermijdelijk. Je wil dit niet tegenhouden maar je moet wel kost wat kost de controle kunnen behouden en tegelijk vermijden dat de tijd die je hierin investeert even sterk of zelfs exponentieel gaat toenemen. Manueel is dit niet langer mogelijk. Een geautomatiseerd beheer niet door mens maar door machine, is de enige manier om multiclustermanagement mogelijk te maken met het oog op tijdswinst, voldoende controle, een volledig overzicht en homogeniteit van de clusters om configuration drift te voorkomen.
Sterk groeiende bedrijven die steeds meer clusters en containers implementeren of bedrijven met een grote digitale footprint, sterke geografische spreiding of specifieke aandacht voor regulatory compliance, kunnen niet langer om automatisatie heen. Maar ook het belang van security onderstreept de nood van een geautomatiseerd managementplatform. Hoewel de nood aan security theoretisch gezien een no-brainer is, komt het er vaak op neer dat de kost ervan te hoog is om sterke beveiliging te voorzien. Of organisaties denken geen risico op hacking te lopen. Automatisatie kan de kost van een gedegen beveiliging zeer sterk drukken en zo toegankelijker maken. Daarom heeft Red Hat Advanced Cluster Management ontwikkeld. Zo krijgen organisaties de nodige controle om de proliferatie van hun clusters in goede banen te leiden, onder andere dankzij het vereenvoudigd toepassen van security policies op de verschillende clusters.
Unified cluster lifecycle management
Meerdere beheerconsoles, gebruikersinterfaces en logins maken werken met Kubernetes-clusters in hybride omgevingen echter zeer complex. Red Hat Advanced Cluster Management stelt gebruikers met Unified cluster lifecycle management in staat om verschillende clusters te beheren alsof ze één cluster zijn, wat uniformiteit garandeert. Via een webinterface wordt een volledig overzicht gegeven van alle clusters, applicaties en applicatieonderdelen en de mogelijkheid om clusters te creëren, te updaten en te vernietigen op een betrouwbare, consistente en grootschalige manier.
Policy-based governance, risk and compliance
In een organisatie heb je steeds verschillende prioriteiten. Terwijl een systeembeheerder minder wakker ligt van security of compliance zijn deze aspecten net de bestaansreden van een chief information security officer, die beveiliging kost wat kost wil opleggen. Policy-based governance, risk and compliance laat toe om centraal voor alle of specifieke clusters policies te definiëren en zo automatisch en consistent de beveiligingscontrole opgelegd door regelgevingen of naargelang bedrijfsnormen, af te stellen en te behouden. Het is eenvoudig om over alle clusters heen te kijken en security vulnerabilities aan het licht te brengen en te verhelpen. Dit is een echte game-changer voor security en compliance.
Application lifecycle management
Steeds vaker opteren organisaties ervoor om de lifecycle van bedrijfsapplicaties te verdelen over verschillende clusters, bijvoorbeeld om te allen tijde beschikbaarheid te garanderen. Zo zullen ze een bepaald aspect draaien op Google Cloud en een ander dataintensief onderdeel van de applicatie toewijzen aan bijvoorbeeld Microsoft Azure. Manueel is dit een zeer technisch en tijdrovend proces. Daarom biedt RHACM naast unified cluster management ook Application lifecycle management. Zo stelt het organisaties in staat om open standaarden te gebruiken en de inzet van applicaties zo te automatiseren en komt het tegemoet aan een grote nood die leeft onder developers. RHACM herkent bovendien wanneer een cluster uitvalt en zal meteen automatisch bijschalen in de cloud die wel live is en indien nodig instanties bijschakelen om het applicatieverkeer te dragen. Dus heel die zorg valt weg door automatisatie.
Opensourcefilosofie
Net zoals Red Hat meteen het potentieel inzag van Kubernetes en zo voortrekker wou zijn van de technologie, nemen we ook een pioniersrol op wat betreft cluster management. Nog voor RHACM algemeen beschikbaar was, hadden we de oplossing reeds bij meer dan 100 organisaties geïmplementeerd. Dit demonstreert niet alleen het vertrouwen in ons als partner maar vooral ook de noodzaak van de oplossing.
We staan dan ook het verst. Het mag gezegd dat Red Hat met RHACM momenteel de standaard bepaalt en multicluster management definieert. Niet het minst onderscheiden we ons door ook in deze oplossing onze opensourcefilosofie door te trekken. Als enige in de markt. We zijn open en stellen organisaties in staat om met RHACM niet alleen clusters in het eigen OpenShift container management platform op te nemen en te beheren maar ook die van andere providers zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google en IBM.
Ludovic Aelbrecht, AppDev Business Development Manager Red Hat Belux