Er zijn Europese regels met betrekking tot het gebruik van je gsm-abonnement in andere EU-landen. Als je binnen de EU belt, sms’t of internet met je mobiele telefoon, hoef je niks bij te betalen. Dit wordt ook wel eens roam like at home genoemd.
Deze regeling zal nog zeker tot 2032 van toepassing zijn. Dat wil zeggen dat je bij het gebruik van je gsm-abonnement in een ander EU-land evenveel betaalt als in het eigen land. Hetzelfde geldt als jij wordt gebeld in een ander EU-land. Ook dan krijg je niet met extra kosten te maken. Toch is het voor aanbieders toegestaan om datalimieten toe te passen. En dat is iets dat consumenten niet altijd weten.
Redelijk gebruik van roaming in de EU
De bovenstaande regelgeving is enkel bedoeld voor een “redelijk gebruik”. Dat wil zeggen dat je je gsm-abonnement in de eerste plaats hebt afgesloten voor het land waar je woont of waarmee je een duurzame band hebt. Een Belgisch gsm-abonnement gebruik je in de eerste plaats in België. Daarnaast kan je het ook eens in het buitenland gebruiken, bijvoorbeeld als je op reis bent. Maar het is niet de bedoeling dat je het gsm-abonnement over de brede lijn meer gebruikt in het buitenland dan in België. Als je het gsm-abonnement permanent in het buitenland gebruikt, mag een provider extra kosten aanrekenen.
In de praktijk ligt daarbij een grote verantwoordelijkheid bij de telecomaanbieder. Deze aanbieder dient een beleid inzake redelijk gebruik te voeren. Dat wil zeggen dat de aanbieder op een redelijke, evenredige en billijke manier mag controleren of je er de kantjes vanaf loopt. Europa heeft vastgelegd welke toeslagen men mag aanrekenen als er geen sprake is van redelijk gebruik bij roaming.
Beperkingen aan het dataverbruik in andere EU-landen
Ten aanzien van het dataverbruik zijn er eveneens grenzen mogelijk. Hoe hoog deze grenzen zijn, is afhankelijk van welk contract je hebt. Bij een prepaidkaart zijn de regels het minst gunstig. Indien je normaal gesproken per gigabyte betaalt én dit minder is dan 3 euro, kan de provider een datalimiet toepassen. De toegepaste limiet mag niet minder zijn dan het resterende tegoed op de prepaidkaart gedeeld door drie. Als je bijvoorbeeld een resterend tegoed van 30 euro hebt, bedraagt deze limiet minstens 10 GB (30/3).
Nog complexer is het bij bundels. Bij een bundel met een beperkt datavolume wordt er een onderscheid gemaakt op basis van hoeveel je per gigabyte betaalt. In het geval van een Youfone-abonnement van 20 GB en 200 belminuten voor 22 euro per maand, spreekt men van een erg laag bedrag. In zo’n geval mag de provider een limiet voor redelijk gebruik vastleggen. Uiteraard is hij daar niet toe verplicht. Als er geen sprake is van een erg laag bedrag mag je sowieso je bundel in het buitenland opgebruiken.
Als je dan weer een bundel hebt met een onbeperkt datavolume mag de provider altijd een limiet vastleggen. Hij moet dan wel een “groot datavolume” aanbieden. Er zijn met andere woorden wel wat interpretatiemogelijkheden en dat zorgt ervoor dat er soms verschillen zijn tussen de diverse aanbieders in ons land. Goed vergelijken is de boodschap.