Van 19 tot 22 april 2022 had Locked Shields, de grootste internationale live-fire oefening in cyberdefensie, in Tallinn (Estland) plaats. Sinds 2010 organiseert het NATO Cooperative Cyber Defense Centre of Excellence (CCDCOE) dit jaarlijkse event, waarbij de cybercapaciteiten van de NAVO-lidstaten worden getest.
Deze oefening heeft als doel de collectieve digitale verdediging in het hele Bondgenootschap te versterken en de vaardigheden van de Bondgenoten te testen. Meer dan zes maanden voorbereiding waren nodig om het succes ervan te verzekeren. De deelnemers kregen een unieke kans om te bewijzen dat ze in staat zijn de nationale civiele en militaire IT-systemen alsook kritieke infrastructuur te beschermen.
Voor Locked Shields 2022 werden ongeveer 5.500 gevirtualiseerde systemen onderworpen aan meer dan 8.000 live-fire-aanvallen. De omvang van deze oefening was echter minder belangrijk dan zijn complexiteit. De betrokken teams moesten bewijzen dat ze in staat waren de kritieke infrastructuur te beschermen die hen door een denkbeeldig land was toevertrouwd. Ze moesten ook hun efficiëntie bewijzen bij het rapporteren van details over de situatie op het digitale slagveld, het uitvoeren van strategische beslissingen en het oplossen van forensische, juridische en informatieoperaties. Voor de eerste keer omvatte de oefening de simulatie van het managen van de reserves en financiële berichtensystemen van een centrale bank en lag het zwaartepunt op de onderlinge afhankelijkheden van internationale IT-systemen (interdependencies of international IT systems).
Dit jaar waren er meer dan 2000 deelnemers uit 32 landen. Vierentwintig landen waren lid van de NAVO, waaronder de Slowaakse Republiek, die elk jaar deelneemt en nu vergezeld was door cyberbeveiligingsexperts uit Tsjechië. Omdat vele landen belangstelling toonden, hebben verschillende onder hen hun krachten gebundeld om gezamenlijke teams op te richten, zoals Slowaaks-Tsjechisch, Litouws-Pools en Ests-Georgisch.
Het Slowaaks-Tsjechische (SK-CZ) team was samengesteld uit experts van de strijdkrachten, overheidsorganisaties en de privé sector, waaronder ESET. Negenentwintig beveiligingsexperts van het bedrijf namen deel aan de oefening en hielpen het SK-CZ-team zodat het finaal op de vijfde plaats stond en de toppositie bekleedde in twee subcategorieën: forensisch onderzoek en rapportage.
ESET is blij dat het zich bij deze oefening nogmaals bij Slowakije kon aansluiten en zo kon bewijzen dat het een waardevolle partner is voor het land.
“Het ESET-team demonstreerde nogmaals zijn technische expertise en hielp het Slowaaks-Tsjechische team aan een zeer goede ranking. ESET-producten waren zeer efficiënt in het detecteren van incidenten en stelden ons in staat om proactief te reageren op nieuwe bedreigingen in een minimum aan tijd. Bedankt aan alle betrokkenen voor hun deelname en hun hoge niveau aan professionalisme”, zei de directeur van het Cyber Defense Center van de Slowaakse Republiek.
De behoefte aan digitale beveiliging en vergrendelingsschilden wordt steeds groter gezien gebeurtenissen zoals de invasie in Oekraïne en de COVID-19-pandemie. Nu de wereldgemeenschap steeds afhankelijker wordt van technologie, voeren kwaadwillende actoren hun inspanningen op om de publieke en private sector aan te vallen. Als reactie hierop gebruikt Locked Shields de nieuwste technologie om nationale teams te trainen in een realistische, op scenario’s gebaseerde trainingsomgeving.