Eén van de vele problemen waar men bij gedistribueerde productie tegenwoordig tegenaan loopt, zijn onvoorspelbare en onverwacht hoog oplopende kostenposten. Potentiële klanten willen graag van tevoren weten wat een project gaat kosten. Onderzoeksbureaus komen er ook meer en meer achter wat hetgeen is dat de klant daadwerkelijk wil. Hierbij is het dus belangrijk om te bedenken dat niemand zit te wachten op een proces waarbij stap voor stap berekend wordt wat de geschatte kosten zijn voor materialen, machines, manuren en verscheping. Alhoewel deze berekeningen cruciaal zijn, kan te veel tijd in dezen zorgen voor de nodige knelpunten.
Met dit in gedachten is er een nieuwe ontwikkeling aan de gang waarbij dit probleem binnen een paar minuten kan worden opgelost. Hierbij is er geen sprake meer van een lang proces van kosten berekenen. Belangrijke informatie kan online worden geüpload en aan de hand van deze informatie wordt een berekening gemaakt en kan productie van onderdelen op een makkelijke en snelle manier worden uitbesteed. De basis van deze ontwikkeling ligt bij het printen in 3D. Naarmate deze markt is gaan groeien en zich vervolgens meer is gaan richten op industriële productie, is er een omslagpunt gekomen en is 3D Hubs dat ook gaan doen.
Het oorspronkelijke idee achter deze revolutionaire beweging in 2018 van het bedrijf is dat er een platform diende te worden ontwikkeld waarbij productie snel en toegankelijk kan worden uitbesteed, zonder te veel tijd en kosten. Eén van de speerpunten van de omslag van 3D Hubs was er één die al langer rond zong over de hele digitale productie markt: automatisering.
Met het toepassen van Artificiële Intelligentie (AI) bij productie is een nieuwe tak ontstaan. 3D Hubs introduceert aan de hand hiervan haar nieuwe Manufacturing Neural Network (MNN). Het incorporeren van AI bij het berekenen van de prijs is niet per se een nieuwe ontwikkeling bij online platformen. Wat echter steeds ingewikkelder wordt in deze zin, zijn de algoritmen waarmee deze berekeningen worden gemaakt.
De eerste vragen die worden gesteld voor het vaststellen van de daadwerkelijke prijs is of het product wel kan worden geproduceerd. Hierbij wordt gekeken naar of de beschikbare technologie in staat is om het te produceren en vervolgens of het materiaal geschikt en beschikbaar is. Kan het eventueel met andere technologie of ander materiaal? Pas hierna wordt de daadwerkelijke prijs bepaald, waarbij rekening wordt gehouden met zowel de winst als het niet willen afschrikken van de potentiële klant. De AI houdt dus net zoals een economische beurs rekening met vraag en aanbod en verwerkt bij de berekening diverse ideeën bij het vaststellen van een eerlijke prijs. Hierdoor wordt in feite het proces van gedistribueerde productie versneld en risicovrij.
Door het almaar toevoegen van nieuwe ontwerpen van producten en materialen en het verwerken van steeds nieuwe aanvragen, blijft de MNN leren en komen er steeds meer mogelijkheden voor gedistribueerde productie. Er is momenteel in 90% van de geüploade ontwerpen een mogelijkheid tot het vaststellen van een accurate prijs en onder toezicht van het innovatieteam is er sprake van een toename van 50.000 nieuwe en unieke ontwerpen per maand.
Met de onmiddellijke smart vaststelling van de prijs, waarbij je op het moment zelf de productie cyclus kan starten, wordt verwacht een aanzienlijke groei factor te zijn binnen de gedistribueerde productie-industrie. Met het meer en meer incorporeren van AI in het maken van dingen wordt de gedigitaliseerde supply chain stap voor stap sneller en effectiever.