Cloud native wordt een steeds belangrijkere term voor bedrijven die het meeste uit hun IT-strategie willen halen. Ze optimaliseren en moderniseren hun strategieën aan de hand van cloud native architecturen. Daarbij worden applicaties specifiek ontworpen voor cloud omgevingen.
Wat houdt cloud native in?
Cloud native houdt in dat applicaties zijn gebouwd met het oog op de cloud. Bedrijven maken steeds vaker gebruik van microservices, containers en platformen. Kubernetes is daar een mooi voorbeeld van. Grote bedrijven als Netflix en Uber werken er al tijden mee. Het helpt ze om te innoveren en hun diensten snel op te kunnen schalen.
Deze strategie wordt gezien als een logische stap voor bedrijven die willen groeien. Volgens recente prognoses zullen tegen 2025 meer dan 85% van de organisaties werken in de cloud als hoofdzaak beschouwen.
De voordelen van de cloud
De cloud biedt grote kansen, omdat het enorm wendbaar is. Bedrijven kunnen nieuwe functies en verbeteringen snel implementeren. Ook kent de cloud een schaalvoordeel: resources worden opgeschaald is dat nodig, en weer afgebouwd als de vraag afneemt. Concreet is e-commerce een mooi voorbeeld van een branche waarin bijvoorbeeld de managed services van Azure kunnen worden gebruikt. Tijdens de feestdagen koop je meer resources in, en als het weer rustiger wordt, schaal je ze weer af.
Ook levert het een hogere efficiëntie op. Nieuwe features kunnen in uren of zelfs minuten worden uitgerold. Zonder de cloud zou dat een kwestie van weken of maanden zijn geweest. Updates en verbeteringen worden automatisch bijgewerkt, zonder dat daar een IT-er aan te pas komt.
De switch naar Cloud Native maken
Veel bedrijven zijn enthousiast over de mogelijkheden die Cloud Native technologieën bieden, maar de overstap kan complex en uitdagend zijn. Bij het maken van deze switch, is het belangrijk om een duidelijke strategie te hebben. Bedrijven moeten zich richten op het herstructureren van hun applicaties zodat ze cloud-vriendelijk worden en kunnen profiteren van schaalbare oplossingen. Een andere belangrijke stap is het investeren in het opleiden van het personeel om ervoor te zorgen dat ze over de nodige vaardigheden beschikken om in een Cloud Native omgeving te werken. Bovendien kan het verstandig zijn om te kijken naar platforms zoals Kubernetes, die helpen bij het orkestreren van gecontaineriseerde applicaties.
Het grootste voordeel van Cloud Native is misschien wel de schaalbaarheid die het biedt. Bedrijven kunnen hun resources gemakkelijk op- en afschalen op basis van de vraag, zonder dat dit invloed heeft op de prestaties. Dit maakt het voor bedrijven eenvoudiger om te groeien, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun infrastructuurbeperkingen. Cloud Native toepassingen zijn vaak gebouwd om optimaal te presteren in een cloudomgeving, waardoor ze minder vatbaar zijn voor storingen en onderhoudsproblemen! Dit betekent dat bedrijven zich kunnen richten op innovatie en groei, in plaats van op probleemoplossing.