De digitale euro is een digitale munt die in de toekomst vermoedelijk zal worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank, hoewel de finale beslissing hieromtrent nog niet is genomen. Het gaat eigenlijk om een digitale variant op contant geld, een digitale munt die wordt uitgegeven door de overheid.
Digitaal geld bestaat momenteel al in de vorm van het geld dat op je bankrekening staat, maar dit is eigenlijk privaat geld waarvoor de bank verantwoordelijk is. Dat levert problemen op als een bank failliet gaat. Digitale munten bieden een goed alternatief en daarom lijkt de overheid de sector steeds meer te omarmen.
Wat is de digitale euro?
De digitale euro vormt de middenweg tussen contant geld en het digitale betaalverkeer zoals we het vandaag kennen. Bij een storing in het betaalverkeernetwerk is het digitale betaalverkeer momenteel nutteloos en valt men terug op contant geld. Men zou dan ook een digitale euro kunnen gebruiken. Het biedt met andere woorden een even betrouwbare, stabiele en risicovrije betaalmogelijkheid, maar dan zonder de nadelen van het contante geld. Zo is het niet zomaar na te maken.
Digitale euro is niet zomaar een variant op Bitcoin
De digitale euro zal het contante geld niet vervangen, maar vormt er wel een aanvulling op. Het is de bedoeling dat contant geld blijft bestaan. Het is ook niet te vergelijken met digitale munten als Bitcoin en Dogecoin. Wel zal het in de toekomst misschien mogelijk zijn om deze digitale munten te kopen via handelsplatforms. Het is onder meer een van de redenen waarom de Yuan Pay Group werd opgericht. Via dit platform wordt het mogelijk om de Chinese digitale munt, uitgegeven door de centrale bank van China, te kopen. Ook deze digitale munt zit momenteel nog in de ontwikkelingsfase. Verder kan het dat de digitale euro zal gebaseerd zijn op de blockchaintechnologie die ook nu al door de cryptosector wordt gebruikt.
De digitale euro in de praktijk
Het bewaren van de digitale euro zal wellicht niet gebeuren op de digitale wallets die vandaag al bestaan. Wellicht zal je hiervoor over een CBDC-rekening (Central Bank Digital Currency) bij de ECB (Europese Centrale Bank) moeten beschikken. Zo’n rekening is dan te openen bij een intermediair. De kans is reëel dat de banken die vandaag al bestaan dergelijke CBDC-rekeningen zullen aanbieden. Ook zal het aantal munten waarover je kan beschikken wellicht beperkt zijn, net zoals er vandaag ook al grenzen zitten aan cashbetalingen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een CBDC-rekening te openen of om de digitale munt te kopen.
Nog niet voor morgen
Er zijn nog heel wat knopen om door te hakken en er wordt nog veel onderzoek verricht, zowel naar de technische haalbaarheid als naar de praktische invulling. Op het gebied van veiligheid, privacy en gebruiksgemak moet het echt wel goed zitten voordat men de digitale euro introduceert. Wellicht zal de onderzoeksfase in de tweede helft van 2023 afgelopen zijn. Nadien moet de Europese Commissie nog beslissen of de digitale euro er daadwerkelijk komt en moet alles nog worden gebouwd, terwijl ook bedrijven en banken hun systemen moeten klaarstomen. Het is dus niet duidelijk of de digitale euro er komt en wanneer dat zal zijn, maar hoe dan ook zal dat niet voor begin 2025 zijn. Via de website van de ECB blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot de digitale euro.