ESET-experts delen hun inzichten over de effecten van veranderingen in de manier waarop we werken en socialiseren, tussen ons on- en offline leven en onze veiligheid en privacy.
De toekomst is niet meer wat het geweest is. Dit gezegde kreeg een nieuwe betekenis sinds ons leven door de pandemie op zijn kop werd gezet. Terwijl de wereld zich herstelde, had de oorlog in Oekraïne – die verlies en ellende zaaide – gevolgen voor de rest van de wereld. Dat droeg bij aan het gevoel van permanente crisis van de afgelopen jaren.
In deze context sluiten we weer een jaar als geen ander af – nog meer dan ooit verslaafd aan alles wat met digitaal te maken heeft. Een dag zonder technologie is vrijwel ondenkbaar en dit geldt voor verschillende aspecten van ons digitaal gedreven leven: werk, onderwijs, gezondheid, vrije tijd en sociale interacties. Na in 2020 een reddingsboei te zijn voor bedrijven en mensen, doet technologie zich gelden als een pijler van de actuele samenleving en als de basis van onze toekomst en onze menselijke vooruitgang (future and human progress).
Veel organisaties hebben een groeispurt doorgemaakt nadat ze tijdens de pandemie versnelde digitale transformatie hadden omarmd en oude manieren van zakendoen hadden losgelaten. Maar ook veel mensen braken met het verleden en vinden hun oude zelf niet meer terug. Onze perceptie van het kantoor en zijn doel – van de rol van werk als zodanig in ons leven – is misschien wel de belangrijkste “collaterale schade” van de professionele en persoonlijke veranderingen van de afgelopen jaren.
Talloze werknemers gaven de voorkeur aan flexibel werk. Vaak maakt het niet uit waar de werkplek is – het gaat om wat men presteert. En nu het werkpatroon aan fluiditeit wint, krijgt een ‘brave new hybrid world’ vorm. Het is een wereld waarin niet alleen de werkplek verandert, maar ook onze levensstijlkeuzes. En zo wordt de grens tussen onze professionele en persoonlijke identiteit, tussen werk en vrije tijd, steeds vloeiender en vager.
Het samenbrengen van woning en kantoor zou niet mogelijk geweest zijn zonder de cloud met zijn unieke elasticiteit en schaalbaarheid. Voor velen is de cloud het best ‘ingebed’ in een reeks samenwerkings-, videoconferentie-, productiviteits- en netwerkplatforms – denk aan Microsoft Teams, Slack of Zoom. “Je bent gedempt” en “Kun je mijn scherm zien?” komt nu heel bekend voor.
De voordelen van een technologie als de cloud kunnen niet ten volle benut worden zonder ook de uitdagingen aan te gaan. Een gebied waar die uitdagingen complex zijn, is privacy en gegevensbeveiliging. Het kan een uitdaging zijn om massa’s gegevens tegen schade te beschermen en mensen verbonden en veilig te houden, terwijl ze voldoende flexibiliteit krijgen in deze hybride, cloudgerichte wereld. Gewoon omdat cybercriminelen voor het eigen belang op deze hoogwaardige doelen blijven mikken.
De toekomst voorspellen is erg moeilijk. Maar het is zeker dat we vooruit zullen blijven gaan in een wereld die steeds meer hybride wordt. Dit zou van sommigen onder ons kunnen vereisen dat ze zichzelf uitvoerig evalueren en de vervagende scheidslijnen tussen het persoonlijke en het professionele alsook het fysieke en het digitale onder ogen zien. Maar onder welke vorm?
We nodigen u uit om de collectieve gedachten van ESET-experts te lezen over deze veranderingen in ons online gedrag en de soorten implicaties die deze veranderingen op ons leven, veiligheid en privacy zullen hebben.
Lees het rapport: https://www.mgk.lu/content/Cybersecurity_Trends_2023.pdf