In 2022 gingen organisaties op zoek naar nieuwe oplossingen om medewerkers zo goed mogelijk samen te laten werken. Tenslotte is een goede samenwerking cruciaal voor een gezonde bedrijfsvoering. Het is daarom belangrijk organisaties alle zeilen bijzetten om op een duurzame wijze in verbinding met elkaar te blijven. De toekomst van werk is dan ook een voortdurende uitdaging, niet alleen voor organisaties maar voor de samenleving als geheel. Maar wat kunnen we volgend jaar verwachten op het gebied van werk? Alludo, een wereldwijd technologiebedrijf dat mensen helpt om beter te werken en te leven, kondigt zijn voorspellingen voor 2023 aan.
Vrijheid en flexibiliteit zullen de productiviteit stimuleren
In 2023 gaan meer bedrijven beseffen dat ze de beste resultaten voor hun werknemers kunnen behalen als ze de vrijheid krijgen om te kiezen hoe, waar en wanneer ze het beste werken. Voor veel mensen betekent dit werken op afstand, omdat dit één van de meest flexibele manieren is om hun verantwoordelijkheden en prioriteiten in evenwicht te brengen met productiviteit. Voor anderen kan het een hybride of kantoorbenadering zijn. Daarom is het van het grootste belang om rekening te houden met de voorkeur van ieder persoon. Op deze manier maximaliseren organisaties niet alleen individuele productiviteit, maar ook tevredenheid bij werknemers.
Het geheim van een groot leider is niet verborgen achter buzzwoorden
HR buzzwoorden, zoals ‘the great resignation’ en ‘the Big Quit’, domineerden 2022. De waarheid is dat geen van deze fenomenen nieuw zijn. In 2023 zullen succesvolle bedrijven boven deze buzzwoorden uitstijgen door zich weer op de basis te richten. Mensen zullen meer psychologische veiligheid krijgen, zodat ze zichzelf kunnen zijn op hun werk. Het welzijn van medewerkers zal hierbij prioriteit nummer één zijn. Succesvolle bedrijven zullen mensen dan ook de vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren.
Terughoudendheid is de sleutel voor 2023
2023 zal heel anders zijn dan 2022. Het tijdperk van (vrijwel) gratis geld, investeringen en schijnbaar onbeperkte middelen is voorbij. De markt toont ons dat groei tegen elke prijs geen optie meer is.
Meer dan ooit zullen leiders een paar lessen uit haiku moeten trekken. Haiku is een traditionele vorm van Japanse poëzie die een specifieke reeks regels volgt. Ze zijn ontworpen om diepe emoties of begrip op te roepen. De regels zijn dan ook prima toe te passen op de werkvloer. Haiku gaat over discipline, focus en duidelijkheid. Hetzelfde geldt voor het bedrijfsleven. ‘Management by haiku’ is de sleutel tot leiderschap in 2023. Als je in 2023 niet alleen wilt overleven, maar ook wilt gedijen als bedrijf, is het tijd om haiku toe te passen.
AI en digitale kunst: een hulpmiddel om de creativiteit te vergroten
Artificial Intelligence (AI) en het gebruik ervan in digitale kunst wordt de normale manier van werken bij digitale kunstenaars. Nu technologie de kunstwereld verovert, vragen veel mensen zich af wat de invloed ervan is op kunstenaars en het creatieve proces. Bij bewust gebruik kan AI-technologie een krachtig hulpmiddel zijn om het werk van kunstenaars te verbeteren, zodat ze sneller kunnen werken. Veel digitale softwareprogramma’s integreren AI en machine learning technologie om kunstenaars te helpen hun werk te verbeteren, of om complexe of repetitieve taken te automatiseren zodat kunstenaars sneller en gemakkelijker werk kunnen opleveren. De ruimte voor innovatie en technologische en artistieke vooruitgang die AI de kunstwereld biedt is eindeloos.
De hybride cloud is het pad vooruit
Op weg naar 2023 en daarna zullen bedrijven eindelijk plannen gaan maken voor een echte hybride cloud. Organisaties gaan beginnen met de integratie van clouddiensten en oudere infrastructuur. Het tekort aan vaardigheden zal echter een uitdaging blijven. Werknemers die over de nodige vaardigheden beschikken om serverloze en cloud native infrastructuren te bouwen zijn zeldzaam. En als bedrijven ze vinden, zullen ze flink in de buidel moeten tasten om werknemers te onboarden.
Bedrijven moeten alternatieve keuzes maken om het tekort aan talent aan te pakken
Aangezien het tekort aan medewerkers en vaardigheden het wereldwijde personeelsbestand in alle sectoren blijft domineren, zullen bedrijven aanpassingen moeten doorvoeren. Denk hierbij aan het automatiseren van repetitieve taken, zodat bestaand talent zich kan bijscholen en zich kan richten op kerntaken. Bedrijven zullen ook lange termijn investeringen moeten doen om talent, dat nog moet toetreden tot de beroepsbevolking, op te leiden en te koesteren met als doel het ecosysteem te verrijken.
“Gedurende 2021 en 2022 was er een pandemie. Organisaties zijn hierdoor anders gaan kijken op de manier we werken. Daarnaast is er ook grote onzekerheid op de wereldwijde markten en een groot tekort aan gespecialiseerd personeel. Om deze uitdagingen in 2023 te overbruggen, zullen organisaties ervoor moeten zorgen dat ze zich meer focussen op de output dan de input en medewerkers meer flexibiliteit en vrijheid geven,” aldus Christa Quarles, CEO bij Alludo.