Door te mikken op het hergebruik van software kan een overheidsdienst als RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid) sneller schakelen. Een nieuw proces opzetten moet voortaan flexibel en snel kunnen gebeuren: bij het uitbreken van de Covid-crisis zelfs in één week tijd. Het project is genomineerd voor een Computable België Award in de categorie IT Project of the Year in Public Sector.
Meer dan duizend medewerkers bij de RSZ gebruiken een centrale en gestandaardiseerde dossierbeheertoepassing, een zogenaamde werkomgeving (wo). De medewerkers vinden er onder meer een lijst van taken die kunnen uitvoeren. De taken zijn op hun beurt een onderdeel van digitale processen, die doorstromen tussen meerdere teams, of over instellingen heen. Overzichtsschermen geven een overzicht van uitgevoerde en op te volgen zaken, individueel en per team.
De wo is een deel van het programma voor software-hergebruik binnen de Belgische sociale zekerheid en hun gemeenschappelijke ict-organisatie, met als naam ReUse en mede tot stand gekomen door Smals, de it-organisatie van de federale overheid. Het is een geheel aan generieke componenten voor het opzetten van dossierbeheer, het koppelen van authentieke bronnen en de orkestratie van processen.
Covid
Door deze aanpak is een nieuw proces flexibel en snel op te zetten, klinkt het. Bij het uitbreken van de Covid-crisis zelfs in één week tijd, voor het uitstel van RSZ-bijdragen voor meer dan honderdduizend ondernemingen. Dit is mogelijk door generieke functionaliteiten bij elkaar te brengen en vaker een beroep te doen op configuratie-parameters dan op specifieke softwareontwikkeling. ‘ReUse laat toe om snel en goedkoper nieuwe toepassingen op te zetten. Op basis van de bouwstenen van de wo heeft ook de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) ondertussen een dossierbeheer-toepassing opgezet’, klinkt het bij Smals.
Het is, volgens Smals, een primeur dat een centrale softwaretoepassing van dergelijke schaal generiek werd opgezet voor meerdere teams en zelfs voor meerdere instellingen. ‘Dit maakt het eenvoudig om snel en betaalbaar nieuwe administratieve processen op te zetten, of te hervormen.’
Op termijn, zo klinkt het, kan de wo zelfs een onderdeel worden van een referentie-architectuur voor overheden, en van transversale processen over meerdere instellingen heen. De wo maakt deel uit van een ReUse-catalogus met meer dan honderd componenten, services en producten.
Waarom deze nominatie?
Het initiatief is gericht op de promotie van generieke software, bouwstenen en online diensten die overheden en hun leveranciers kunnen hergebruiken in hun ict-ontwikkeling. Bij Smals maakt software-hergebruik al enkele jaren deel uit van de standaard project-methodologie. Vorig jaar werd twee derde van de functionaliteit via ReUse gerealiseerd, met zo’n vijftig procent kostenbesparing als roi. Verder werd 6zes procent van de nieuwe ontwikkeling opnieuw herbruikbaar gemaakt.
De wo is dus opgevat als een herbruikbare ‘service’ voor de RSZ, de RVA en anderen. Door het grote aantal betrokken teams, aan de business-kant en bij de ontwikkeling van de wo, zijn afspraken, standaarden en een open architectuur essentieel, volgens de initiatiefnemers. ‘Ook is een grote rol weggelegd voor de ‘product-eigenaar’, die nauw contact houdt met de teams en gebruikers. Er wordt intensief op een agile manier gewerkt, met wekelijkse technische releases en devops-praktijken.’
Dit project is genomineerd voor een Computable Award. Informatie over de Computable Awards-nominaties en het stemproces vindt u hier. De komende weken lichten we werkdagelijks de genomineerden in de categorieën IT Project of the Year in Public Market, IT Project of the Year in SMB Market en IT Project of the Year in Enterprise Market toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 19 en 20 april. Op 20 april reiken we de prijzen uit op de heroes stage van Cybersec Europe. U kunt zich gratis registreren voor het event.