Bij 81 procent van de organisaties met minimaal tweehonderd werknemers kan tenminste een deel van de werknemers hun laptop of tablet ook thuis gebruiken. Opvallend is dat het bij de helft om professioneel gebruik gaat. Bijna één op drie laat het ook toe om de toestellen voor privédoeleinden te gebruiken. Dat blijkt uit een studie van Beltug.
De Belgian Association of Technology Leaders (Beltug) heeft samen met Orange, Proximus en Telenet een marktstudie georganiseerd over de Belgische ict-markt. Onder meer de byod-policies, de toepassing van IoT, beveiliging en unified communications (uc) passeerden de revue.
Het onderzoek werd uitgevoerd door GfK bij 1540 respondenten, van eenmanszaken tot multinationals. In eerste instantie maakt Beltug enkel de resultaten bekend voor bedrijven met meer dan tweehonderd werknemers (348 respondenten). De resultaten van de andere segmenten worden later vrijgegeven.
Bijna de helft van de grotere bedrijven verkiest één provider voor zijn vaste en mobiele diensten. Iets meer dan de helft van de bedrijven komt tussen in de kosten voor privégebruik van de mobiele telefoon.
In 33 procent van de bedrijven kunnen werknemers hun eigen mobiel toestel gebruiken voor het bedrijf (byod) en kunnen ze daarmee werken op het bedrijfsnetwerk. 10 procent van de organisaties maakt al gebruik van IoT-toepassingen op nationale schaal, 20 procent internationaal.
Unified Communications
Unified communications (uc) wordt al gebruikt door 29 procent van de bedrijven, 15 procent bereidt de implementatie voor. Het is opvallend dat 43 procent geen intentie heeft om uc te installeren. Microsoft Skype for Business is veruit de meest populaire keuze, met 44 procent van de installaties, Cisco is tweede, met 22 procent, geen enkel ander product komt in de buurt. Ook opmerkelijk: in slechts 59 procent van de bedrijven die uc gebruiken dit ook gekoppeld is met telefonie naar de buitenwereld.
Het is opvallend dat gratis communicatietools (Skype, Whatsapp, Facebook Messenger,…) al op grote schaal in de bedrijfswereld gebruikt worden: 28 procent van de respondenten geeft aan dat ze in hun bedrijf gebruikt worden om in de bedrijfscontext te communiceren.
Wat beveiliging betreft: in 43 procent van de bedrijven is het budget voor security gestegen vorig jaar. 35 procent geeft aan dat het budget voor security dit jaar zal stijgen.
24 procent van de ondernemingen geeft aan dat ze onderhandelen over cloud-contracten. Het gaan vooral om betere kwaliteitsgaranties en over de voorwaarden bij het stopzetten van het contract. 44 procent maakt gebruik van software in de cloud. Vaak gaat het om crm-toepassingen (beheer van klantenrelaties), e-mail en uc-oplossingen. De bekommernis om de veiligheid van de gegevens is meest voorkomende barrière voor cloud-adoptie voor belangrijke bedrijfstoepassingen.