De financiële schade die cyberaanvallen en gerelateerde incidenten eisen, zijn op een jaar tijd vertweevoudigd. Ze bedragen nu 1,41 miljoen dollar gemiddeld. In 2022 was dat 0,66 miljoen dollar. Is er sprake van dataverlies dan lopen de kosten al snel een stuk hoger op.
Dat blijkt uit de Global Data Protection Index 2023, een onderzoek bij duizend it- en vijfhonderd cybersecurity-beslissers uit organisaties met meer dan 250 werknemers, uitgevoerd door Vanson Bourne in opdracht van Dell Technologies. De overgrote meerderheid (90%) van de respondenten erkent dat hun organisatie in 2023 geconfronteerd werd met een of andere vorm van it-verstoring.
Externe inbreuken op de beveiliging, zoals gebruikers die op schadelijke links klikken, worden hierbij het vaakst aangewezen als oorzaak van dataverlies en/of downtime van systemen binnen organisaties.
Niets iets meer dan de helft van de organisaties kreeg vorig jaar te maken met een cyberaanval of -incident waardoor data niet meer toegankelijk was. Bij het kijken naar de gevolgen daarvan zeggen respondenten dat verstoringen met dataverlies in 2023 gemiddeld 2,61 miljoen dollar kostten, gemiddeld 26 uur ongeplande downtime veroorzaakten en gemiddeld voor 2,45 terabytes aan dataverlies zorgden.
Dat gaat dan enkel om verstoringen met dataverlies. Zo liggen de kosten van cyberaanvallen en gerelateerde incidenten in het algemeen wel lager, al zijn ze dus wel verdubbeld: van 0,66 miljoen in 2022 tot 1,41 miljoen dollar in 2023.
Gen-ai
Generatieve artificiële intelligentie (gen-ai) wordt steeds vaker ingezet als een strategische tool voor het versterken van de verdediging. Van de respondenten geeft iets meer dan de helft aan dat de integratie van gen-ai een voordeel zal opleveren voor de cyberbeveiliging van hun organisatie. Maar deze inzet is zowel een verdedigingsmiddel als een bron van complexiteit. Zo stelt bijna negentig procent dat de toepassing van gen-ai grote hoeveelheden nieuwe data zal genereren en dat het de waarde van specifieke gegevenstypen zal vergroten.