Identiteits-app Itsme bestaat vijf jaar. Vandaag gebruikt tachtig procent van de Belgische volwassenen Itsme, een unicum in Europa. Met dank ook aan Covid.
Circa 6,5 miljoen Belgen gebruiken de Itsme om zich online te identificeren, transacties te bevestigen en documenten te ondertekenen. Op een populatie van 8,1 miljoen Belgen tussen achttien en tachtig jaar is dat zowat tachtig procent.
Het afgelopen jaar kwamen er 3,3 miljoen Itsme-gebruikers bij in België, een verdubbeling op één jaar tijd. De komst van de CovidSafeBE-app in juni 2021, waarbij je met Itsme kan aanmelden, heeft daar een grote rol in gespeeld.
Beter dan Estland
Per definitie is Itsme ook een actieve toepassing. Zo is 99 procent van de Itsme-accounts is actief, wat wil zeggen dat de persoon achter de digitale id minstens één keer tijdens het jaar Itsme gebruikt. Elke maand vinden er in België tussen 25 en 35 miljoen handelingen plaats met Itsme. Ter vergelijking: dat is ongeveer een derde meer dan het aantal mobiele betalingen per maand in ons land.
In totaal bieden zo’n achthonderd bedrijven en partners, verdeeld over een twintigtal sectoren, Itsme aan als identificatie- of tekenmiddel. Het is intussen ook met voorsprong de populairste inlogmethode geworden bij overheidswebsites.
‘Deze cijfers zijn ongeëvenaard, ook als je ze in een internationale context plaatst’, benadrukt Michael Anseeuw, voorzitter van de raad van bestuur van Itsme. ‘België is op het vlak van digitale identiteit een koploper geworden in Europa. Zelfs Estland, het Europese gidsland op vlak van digitalisering, moet de duimen leggen voor Itsme. In totaal werkt twee derde van de volwassen Estse burgers met een slimme id, ten opzichte van dus tachtig procent van de Belgen.’
En dat terwijl de start vijf jaar geleden toch eerder hobbelig was. Toen ging de app meteen na de lancering volledig uit de lucht en kampte hij met enkele kinderziektes. Zo was het een tijd niet mogelijk je te registreren of verliep het registratieproces met de nodige crashes en vertragingen. Maar dat alles is intussen al ruim zes miljoen Belgen geleden.