Bijna acht op de tien Belgen weet zo goed als niets over mobiele security of manieren waarop hij zijn smartphone moet beveiligen. Dat blijkt uit onderzoek van Samsung. Nochtans vindt een absolute meerderheid een sterke beveiliging noodzakelijk.
Volgens het onderzoek bij duizend landgenoten, dat dit najaar in opdracht van Samsung werd afgenomen, hebben de meeste Belgen een povere (21 procent) tot matige (56 procent) kennis van de privacy- en beveiligingsinstellingen van hun mobiele toestellen. Slechts een op de vijf Belgen in het Nederlandstalige (en negentien procent in het Franstalige landsgedeelte) beweert in dat verband de kneepjes te kennen. Tegelijk blijkt slechts de helft te weten dat de beveiligingsparameters van mobiele toestellen van eenzelfde merk onderling kunnen communiceren. En dat terwijl meer dan zestig procent vindt dat smartphones, tablets en slimme horloges even sterk beveiligd zouden moeten zijn.
Wat inbreuken op de privacy aangaat, heeft niet eens de helft van de respondenten gehoord van ‘spyware’ of ‘malware’. Een persoon op vijf heeft zelfs geen enkel idee van de risico’s die uitgaan van dergelijke software, of van ‘phishing’. Verontrustende cijfers met het oog op de naderende feestperiode waarin dit soort cyberaanvallen vaak de kop opsteken. Ook de tweefactor-authenticatie is nog onvoldoende doorgedrongen bij de Belgen: nog geen derde van de respondenten noemt zich vertrouwd met deze extra maatregel voor databescherming.
Slachtoffer
Nochtans zegt een op de tien personen ooit slachtoffer te zijn geweest van mobiele hacking. Anderzijds erkent acht procent van de respondenten, vooral in de leeftijdscategorie van de 65-plussers, dat er op hun toestellen geen enkele privacy- of beveiligingsinstelling geactiveerd is.
Als de verantwoordelijkheid ter sprake komt, beschouwt iets meer dan de helft van de Belgen de veiligheid van hun mobiele toestellen als een zaak die wordt gedeeld met het gekozen merk. Hetzelfde percentage geeft ook aan te zullen overstappen naar een ander merk indien zou blijken dat de eigen smartphone niet meer voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen.