Belgische bedrijven en overheidsinstellingen zijn bezorgd over hun cybersecurity en over de impact van de cloud. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van Beltug, de vereniging van ict-beslissers. Die peilt bij de start van het nieuwe werkjaar naar de prioriteiten van de leden.
Beltug bevroeg zijn ruim 1.750 leden over welke it-zorgen zij de komende twaalf maanden willen aanpakken. Ceo Danielle Jacobs: ‘Net als vorig jaar is de strategie voor it-architectuur, zeg maar de cloudstrategie, prioriteit nummer 1. Dat heeft uiteraard te maken met de toenemende overschakeling op cloud-infrastructuur. Maar wat evenzeer opvalt, is dat dit jaar uiteenlopende onderwerpen hoog scoren in onze bevraging. Dat maakt duidelijk hoe groot het belang van de cio’s en het it-team is in de digitale transformatie en hoezeer zij van vele markten thuis moeten zijn.’
Cybersecurity is ook één van de grootste bekommernissen. Vier prioriteiten uit de top tien hebben ermee te maken: bedrijven zoeken werkbare oplossingen rond security, om de awareness van hun medewerkers op peil te houden. Ze willen werk maken van een actieplan ingeval van een cyberaanval, van een strategische aanpak van it-beveiliging en van ‘security by design’ bij de ontwikkeling van nieuwe tools.
De voorbije jaren maakten cloudtoepassingen en cloud-infrastructuur een opmars in ons land. Toch ziet Beltug dat een aantal bedrijven bedenkingen heeft bij een ‘cloud first’-strategie. ‘Soms stelt men vast dat bepaalde applicaties goedkoper zijn als ze on-premise worden gehouden. Ook om andere redenen blijven sommige cio’s liever investeren in lokale infrastructuur. Er is geen eenduidige beste keuze. En in de praktijk wordt it-architectuur vaak complexer, waardoor het zoeken is naar de meest aangewezen strategie’, aldus Jacobs.
Cloud-exit
Bovendien rijzen er ook bezorgdheden over de mogelijkheden om later een cloud-exit te doen of over te stappen naar een andere leverancier. Een Beltug-marktonderzoek bevestigde eerder dit jaar dat ook in België de markt voor cloudplatformen sterk gedomineerd wordt door aanbieders als Amazon Web Services en Microsoft Azure.
Ook de weinig transparante licentiemodellen voor software blijven een bezorgdheid. De overstap naar de cloud zorgt niet voor verbetering. Ict-beslissers vragen zich af hoe ze de kosten kunnen inschatten om correct te budgetteren, hoe software beheerd moet worden en hoe ze zich kunnen voorbereiden op een mogelijke uitstap uit cloud-contracten. Jacobs: ‘Onze leden vragen een gemeenschappelijk overleg met belangrijke aanbieders over hun licentiepolitiek, vooral met Microsoft, Amazon Web Services, SAP, Google en Oracle. Beltug nam terzake al initiatief.’
De bevraging leert ook dat meer dan veertig procent van de bedrijven de jongste twee jaar een software-audit had en dat deze vooral door Microsoft, Oracle, SAP en IBM uitgevoerd werd.
Smart collaboration
Thema’s als data quality/data governance/data architecture blijven stijgen in de top tien met prioriteiten van de Beltug-leden. De verdere implementatie van GDPR en het bewaken van de privacy blijven trouwens belangrijke items. Cio’s hebben hier nog veel vragen rond, waaronder wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn en hoe ze de awareness bij de werknemers blijvend kunnen verzorgen.
Dat digitalisering steeds belangrijker wordt voor de bedrijven blijkt duidelijk uit de zoektocht naar opportuniteiten voor de business, zoals concrete toepassingen gebaseerd op het internet of things (iot) en artificiële intelligentie (ai). Ook hier wordt van cio’s en it-afdelingen een brede blik verwacht. De toepassingen reiken immers verder dan enkel de it-departementen: het gaat ook over hr, operationele processen en vooral de customer experience.
Uit de contacten met leden voelt Beltug eveneens een groeiende vraag, vooral vanuit de industrie, naar toepassingen via het toekomstige 5G-netwerk.
De nieuwkomer dit jaar in de top tien gaat over digitale tools. Bedrijven worstelen met de opkomst van de talrijke toepassingen en apps, met een grote impact op hun werknemers en de manier van werken. Change management rond ‘smart collaboration’ is hier nauw mee verbonden en vergt steeds meer aandacht.