De veiling van de benodigde radiofrequenties voor 5G zal in België ten vroegste eind volgend jaar of zelfs pas begin 2022 plaatsvinden. Dat zegt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) in een interview met de krant De Tijd.
Er zijn wel stappen gezet in het dossier, zo zegt de minister. De politiek zit grotendeels op een lijn wat 5G betreft. Nu moeten nog alle juridische en praktische obstakels opgeruimd worden, iets wat zeker nog een jaar zak duren. Er moeten bijvoorbeeld minimumbedragen voor de veiling in de telecomwet worden opgenomen, waarna de Kamer en de Raad van State die goed moeten keuren. Ook de Koninklijke Besluiten rond bijvoorbeeld de dekking die wordt opgelegd aan de operatoren moeten nog worden opgesteld.
Daarnaast is er de stad Brussel die zijn eigen koers vaart rond 5G. Het hanteert nu nog strikte normen voor straling en houdt burgerbevragingen over het thema. De minister zal de Brusselse regering vragen de discussie over de stralingsnormen met hem aan te gaan.
De 5G-veiling zat maandenlang op slot doordat er onenigheid was tussen de gewesten over de verdeling van de veilingopbrengst. Voor 4G was tachtig procent van die opbrengst voor de federale overheid, twintig procent vloeide naar Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Die verdeelsleutel stuitte op gemor. Vooral Vlaanderen eiste een groter deel. De redenering was dat we door de betere netwerken meer media en video zullen gebruiken en dat is een regionale bevoegdheid. De Tijd citeert het BIPT dat verwacht dat de veiling minstens achthonderd miljoen euro kan opbrengen. Totdat er een exacte verdeling van dat geld bepaald is, gaat het naar een geblokkeerde rekening.