Eind augustus komt er een nieuwe realtime databank voor de haperende contactopsporing. ‘De nieuwe databank zal in realtime weten wat de stand van zaken is’, vertelt Frank Robben, hoofd van federale it-organisatie Smals.
Er is al veel geschreven over contact tracing in de strijd tegen het coronavirus. Ook Frank Robben, hoofd van Smals, geeft toe dat contact tracing en de bijhorende software allesbehalve perfect werkt. Al wijst hij er ook op dat zijn diensten het hele systeem in tweeënhalve week moesten bouwen.
Intussen wordt de technologie grondig opgevijzeld. ‘Tegen eind augustus – mogelijk zelfs nog iets vroeger – lanceren we voor de contactopsporing een compleet nieuwe databank, die op elk moment van de dag de meeste actuele informatie zal bevatten’, zo vertelt Frank Robben aan het Nieuwsblad.
De huidige centrale databank kan namelijk maar één of twee keer per dag kan worden aangepast. Verder bleek dat de software voor het contactonderzoek kan maar tien contacten aankon.
‘Klein wonder’
Het it-luik van contact tracing leek tot dusver een best uitdagend parcours, volgens sommigen zelfs een brokkenparcours.
Al wijst Robben op verzachtende omstandigheden en omschrijft hij de snelle uitrol als een ‘klein wonder’. ‘Normaal zou zoiets vele maanden in beslag nemen. We hadden door de tijdnood ook geen andere keuze dan voort te bouwen op bestaande databanken’, aldus Robben. Hij geeft ook nog subtiel mee dat het vaak lang wachten was op de gezondheidsexperts voor de specifieke vereisten.
Naast het maken van de software zelf, moest die ook bij tienduizend huisartsen, honderdtwintig ziekenhuizen en tachtig labo’s geïnstalleerd raken. Hierdoor kwamen diverse parameters van een softwareproject in het gedrang: timing (erg kort), reikwijdte (groot) en vereisten (tijdlang niet helemaal duidelijk). In augustus dus een tweede kans.