De Gentse artifiiciële intelligentie (ai)-startup TechWolf haalt tien miljoen euro groeigeld op voor de verdere internationale expansie en productontwikkeling. Zijn platform dat inzicht biedt in de vaardigheden van medewerkers, moet eind 2024 wereldwijd leidend zijn op gebied van skills management. Van honderd miljoen werknemers moeten dan de vaardigheden inzichtelijk zijn.
Het bedrijf wil dit jaar nog vijfentwintig mensen aannemen, wat een verdubbeling zou betekenen. TechWolf heeft de wind mee door het nijpende personeelstekort. Bovendien vraagt de technologische ontwikkeling om steeds weer andere vaardigheden. Dit leidt tot een ‘leven lang leren’.
TechWolf lost het probleem op dat veel bedrijven nauwelijks inzicht hebben in de vaardigheden van hun mensen. Dat hindert het talentmanagement en bemoeilijkt de digitale transformatie. Loopbaanontwikkeling en interne mobiliteit komen erdoor in de knel. Volgens Andreas De Neve, algemeen directeur van TechWolf, kan personeelszaken dankzij zijn technologie een meer strategische rol binnen een bedrijf spelen. Functietitels krijgen minder betekenis. Het gaat vooral om iemands vaardigheden.
De startup gebruikt artificiële intelligentie onder meer voor het actueel houden van de taxonomie van vaardigheden, het systeem voor de classificatie van skills binnen een organisatie. De snelheid waarmee de gevraagde vaardigheden in vacatures veranderen, ligt momenteel op 25 procent per jaar. Bestaande skills verdwijnen, terwijl er nieuwe voor in de plaats komen. Handmatig is dit bijna niet meer bij te houden. Software moet de oplossing brengen.
Integratie
Om vaardigheden en competenties af te leiden, integreert het platform van TechWolf met MS Teams, Sharepoint, Confluence en andere systemen waar mensen dagelijks mee aan de slag zijn. De technologie connecteert met ‘human capital management’-systemen, talent marketplaces en leerplatformen om de volledige skill-infrastructuur van bedrijven te stroomlijnen.
‘We hebben bewust voor een ‘api-first’-oplossing gekozen om een infrastructuur te bouwen die alle informatie rond skills binnen bedrijven connecteert,’ zegt TechWolfs technisch directeur Jeroen Van Hautte.
De oprichters van TechWolf kennen elkaar vanuit de collegebanken. Ze studeerden ingenieurswetenschappen aan de universiteit van Gent. KBC, Telenet, USG People, Garrett, BP en GE Healthcare behoren tot de klanten. De laatste investeringsronde werd geleid door het Britse Stride VC. Ook Fortino Capital, Acadian Ventures, PMV en bestaande investeerders deden mee.