Atos begint de tweede week van het jaar met een nieuwe winstwaarschuwing, de tweede in zeven maanden. Net als in juli vorig jaar reageerden beleggers pijnlijk verrast. De aandelen Atos duikelden na bekendmaking van de verslechterde vooruitzichten vijftien procent omlaag. De koers van de Franse it-dienstverlener heeft sinds 2012 niet zo laag gestaan.
Nadat in juli al voor een grote terugval in de resultaten was gewaarschuwd, blijkt de situatie thans nog slechter. De onderneming meldt vertragingen bij deals met klanten. Zowel bij de wederverkoop van hardware als bij software gaan de marges verder omlaag.
De nieuwe ceo, Rodolphe Belmer, had zich een beter debuut voorgesteld. Slechts enkele dagen nadat hij bij Atos de leiding overnam, moest Belmer de beleggers teleurstellen. Het blazoen van zijn voorganger Elie Girard was eerder geschonden door boekhoudkundige flaters en de eerdere winstwaarschuwing.
De omzet over 2021 zal naar verwachting met 2,4 procent dalen naar 10,8 miljard euro. De voorspelling uit juli dat de omzet stabiel zou blijven, destijds reden voor een koersval van zestien procent, blijkt opnieuw te optimistisch. De operationele marge die eerder op zes procent was geraamd, zakt naar 4 procent. Vóór de eerste waarschuwing was het marge-doel voor 2021 geraamd op 9,4 procent tot 9,8 procent.
Doelstelling
Ook de vrije kasstroom ontwikkelt zich slecht. Eerst was de doelstelling 550 tot 600 miljoen euro positief. In juli werd de prognose bijgesteld naar (licht) positief. En nu wordt een minus van 420 miljoen euro verwacht. Dit betekent een verschil van ongeveer 1 miljard euro; een aanzienlijke verslechtering voor een it-dienstverlener met veel vaste contracten en elk kwartaal terugkerende inkomsten.
Maar Belmer, die eerder Canal+ en Eutelsat leidde, zegt goede hoop te hebben op een spoedig herstel. In het derde kwartaal van 2021 lukte het Atos in ieder geval niet weer op een groeipad terecht te komen. De onderneming heeft zich te lang geconcentreerd op het beheer van traditionele it-systemen. Atos ondervindt veel hinder van de cloud.
Ook de afgeketste overname van het Amerikaanse DXC Technology heeft Atos’ imago zwaar aangetast. De Fransen boden eerst ruim tien miljard euro, volgens de markt een veel te hoge prijs. Daarna zagen ze af van de deal, wat werd gezien als een erkenning van strategische zwakte. De onrust rond Atos werd vergroot toen de accountants de halfjaarrekening van twee grote Amerikaanse dochters weigerden goed te keuren.
Belmer moet het vertrouwen van de aandeelhouders zien terug te winnen. De nieuwe winstwaarschuwing maakt die taak er niet makkelijker op. Het wachten is op de aankondiging in het tweede kwartaal van de nieuwe roadmap. De grote vraag is welke rol Atos nog in de cloud denkt te kunnen gaan spelen.