Was een verkoop van Proximus-aandelen ter waarde van ruim 285.000 door ontslagnemend ceo Dominique Leroy ‘handel met voorkennis’? Dat gaat de FSMA, de Belgische beurswaakhond nu onderzoeken. Leroy zelf ontkent.
De aandelentransactie raakte bekend in de nasleep van het nieuws rond Leroy’s vertrek. Een maand voor ze haar ontslag bekendmaakte, heeft de topvrouw een aandelenpakket ter waarde van 285.000 euro op de Brusselse beurs verkocht. De vraag daarbij is of Leroy op dat moment al wist dat ze Proximus ging verlaten. Zo ja, dan is er een probleem, want het vertrek van een ceo is koersgevoelige informatie die de aandelenkoers kan beïnvloeden.
In een mededeling zegt Leroy dat ze op dat moment nog niet wist dat ze bij Proximus zou vertrekken. De verkoop is ook gebeurd met een melding aan de toezichthouder, zoals dat verplicht is. De topvrouw geeft wel toe dat er een perceptieprobleem is: ‘Dit is zeker niet de reden van mijn aandelenverkoop, maar dit kan – doordat de communicatie van mijn vertrek al begin september moest gebeuren – zo begrepen worden. Ik betreur dat.’
Ondertussen is ook bekend geworden dat de vakbonden het onmiddellijke ontslag van Leroy eisen. Normaliter wil ze nog tot 1 december aan het roer blijven staan. In een open brief zeggen de gemeenschappelijke vakbonden dat er een ‘vertrouwensbreuk’ is ontstaan omdat Leroy voor KPN aan de slag gaat, een directe concurrent van Proximus. Daarbij bestaat het gevaar dat Leroy vertrouwelijke informatie over Proximus aan KPN kan doorspelen. Begin jaren 2000 was er ooit sprake van een fusie tussen KPN en Proximus. Die plannen zijn nooit uitgevoerd.
Loonplafond
Ook in de politieke wereld is het ontslag van de Proximus-ceo niet onopgemerkt voorbijgegaan. De staat is nog altijd hoofdaandeelhouder van het bedrijf. Ex-minister Stefaan De Clerck (die nu in de raad van bestuur van Proximus zetelt) pleit voor het afbouwen van het loonplafond voor de Proximus-baas. Bij de N-VA liet eerder kamerlid Michael Freilich zich ook al in die richting uit. Bij de socialistische SP.A en bij Groen is de appetijt daarvoor echter onbestaande.