Deze week lanceerden Vlaams volksvertegenwoordigers Lorin Parys (N-VA) en Jeremie Vaneeckhout (Groen) het platform FredenFrieda.be, dat Vlamingen verbindt en zorgt voor meer sociaal contact. Het platform bouwt verder op het eerder dit jaar gelanceerde Help de Helpers. Beide platformen werden ontwikkeld door het Antwerpse ai-bedrijf Nalantis.
Waar Help de Helpers vrijwilligers verbindt aan zorginstellingen, matcht Fred en Frieda hen met Vlamingen die zich eenzaam voelen. Zorg- of welzijnsorganisaties (zoals een dienst gezinszorg, lokaal dienstencentrum of gehandicaptenzorgvereniging) komen dagelijks in aanraking met burgers die nood hebben aan sociaal contact. Om hen te helpen, kan de organisatie op FredenFrieda.be een oproep voor een buddy plaatsen. Beide platformen krijgen de steun van minister-president Jan Jambon en minister van Welzijn Wouter Beke.
Zowel Fred en Frieda als Help de Helpers verbinden profielen aan elkaar door middel van artificiële intelligentie. En nog specifieker: natural language understanding. De software van Nalantis begrijpt gesproken en geschreven taal in hun semantische context en maakt zo een match op basis van bijvoorbeeld woonplaats, interesses en talenten. Dit proces verloopt snel en objectief, waardoor er geen tijd verloren gaat aan selectieprocedures en manuele analyses van profielen. De zorg- en welzijnsorganisaties vormen dan de schakel die de match controleert, de twee mensen met elkaar verbindt en het contact begeleidt.
Robotverhalen
‘Artificiële intelligentie is er om mensen te helpen, het is niet iets om bang van te zijn, zoals apocalyptische robotverhalen of big brother-scenario’s ons doen denken’, zegt Nalantis-ceo Frank Aernout. ‘Wij zetten ai-technologie in voor initiatieven die ons werk- en privéleven vlotter en aangenamer maken en burgers verbinden.’
Het Antwerpse Nalantis ontwikkelt software gebaseerd op ai en dat voor verschillende vakdomeinen. Onder meer de VDAB, bankenfederatie Febelfin en Stad Gent zijn klant.