De bekende Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems klaagt vier Belgische sites aan. Dit omdat ze zonder rechtsgrond persoonsdata zouden doorsturen naar de VS.
Het gaat in de klacht om postbedrijf Bpost, reisorganisator Wamos Benelux (dat de Neckermann-reisbureaus overnam), uitgeverij Roularta en de Franstalige uitgeverij IPM (eigenaar van de vastgoedsite Logic-Immo).
De klacht valt onder een bredere actie. Max Schrems klaagt namelijk 101 Europese bedrijven aan. Voor Nederland zijn dat onder meer Marktplaats, PostNL, Thuisbezorgd en Lieferando. En in Frankrijk heeft hij het vizier onder meer op Decathlon.
Volgens de privacy-activist sturen ze allemaal data van Europese burgers door naar Facebook of Google, terwijl dat niet meer mag.
Privacy Shield
De actie van Schrems is het gevolg van zijn overwinning voor het Europese Hof van Justitie begin deze zomer. Het Hof vernietigde toen het ‘privacyshield-akkoord’, een regeling die de Europese Unie en de VS in 2016 beklonken. Dat akkoord maakte het onder bepaalde voorwaarden mogelijk Europese persoonsdata op Amerikaanse servers te bewaren.
Volgens het Hof biedt dat akkoord echter onvoldoende bescherming voor EU-burgers, vermits Amerikaanse autoriteiten die data nog steeds zonder toestemming kunnen raadplegen. Met als gevolg dat Europese persoonsdata niet meer naar de VS mogen worden overgeheveld.
Code uitpluizen
De uitgebreide klacht van Schrems is een rechtstreeks gevolg van die uitspraak. Samen met zijn team screende hij na een resem Europese websites en vond er 101 die stukjes code van Facebook of Google bevatten, waardoor toch nog data worden doorgestuurd.
Tegen die sites en hun beheerders dient hij nu dus klacht in bij de bevoegde dataregulatoren. Daar blijft het niet bij. De activist geeft aan ook stappen te ondernemen tegen regulatoren die niets ondernemen. Of in zijn redenering: hoe een uitspraak van een het Europese Hof van Justitie ook effectief afgedwongen moet worden.