Vlaanderen moet een supersnel datanetwerk krijgen. En om dat mogelijk te maken moet er desnoods een nieuw overheidsbedrijf opgericht worden. Dat zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) in een interview met De Morgen.
‘We moeten de ambitie hebben om koploper te worden, zelfs op wereldschaal.’ Met die boodschap kondigde minister Muyters aan dat hij wil dat er over enkele jaren in elke woning en elk bedrijf in Vlaanderen een glasvezelaansluiting ligt.
Om dat mogelijk te maken is veel geld nodig, maximaal drie miljard euro, zo schat de minister, te investeren over twintig jaar. Investeringsmaatschappijen als de GIMV en PMV kunnen een deel van de kosten dragen, maar ook steden en gemeenten of de nieuwe netwerkbeheerder Fluvius zouden een duit in het zakje kunnen doen. De instap van Fluvius in het project zou ook een praktisch voordeel hebben: wanneer de straat open moet voor nieuwe leidingen, kan er meteen ook een glasvezelkabel geïnstalleerd worden.
De minister zal gaan overleggen met de bestaande operatoren Telenet en Proximus, die het project met argusogen aankijken. Zij zijn immers zelf bezig met de uitbouw van een eigen netwerk en investeren daar ook fors in, maar zijn volgens Muyters niet ambitieus genoeg. Als het nieuwe netwerk er komt, zal het in elk geval voor alle spelers opengesteld worden en moeten de tarieven voor de eindgebruiker billijk zijn.
Willen de huidige spelers niet mee stappen in Muyters’ plannen, dan komt er desnoods een nieuw overheidsbedrijf dat de aanleg van de kabels in handen neemt. Federaal minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat de operatoren de plannen met ‘open vizier’ moeten bekijken, maar wijst er tegelijk ook op dat het belangrijk is om bij dit soort projecten privé-partners te betrekken.
Voor 1 keer moet ik Telenet en Proximus gelijk geven. Dit wordt een ramp; telkens de staat zich met iets moeit resulteert dit in exuberante kosten die door het monopoly principe dubbel en dik aan de eindgebruiker doorgerekend zullen worden. Leren ze daar in de wetstraat nu echt nooit eens bij? Voorbeelden legio: distributienetbeheerders die maffiapraktijken voeren betreffende de prijzen om wat elektronen door een koperkabel te laten vloeien met het potentiaalverschil mee, sociale tarieven voor gas en elektriciteit onderhandeld door onze superministers zijn duurder dan privécontracten door groepsaankoop, een rioolaansluiting kost 1200 euro (!!!!) bij TMVW terwijl een kleine ondernemer dat voor 300 euro zou kunnen ….