Computable.be kiest zijn ‘IT Person of the Year’. Vandaag stellen wij de shortlist voor van twaalf kandidaat-winnaars. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity Belgium, The Tooling Event en Storage Expo, die plaatsvinden op 22 en 23 maart te Brussels Expo.
De verkiezing voor IT Person of the Year 2016 verloopt in drie etappes. In december stelden we reeds 66 Belgische it-persoonlijkheden voor. Daar kon door de bezoekers van Computable op worden gestemd, en dat werd ook massaal gedaan. Op basis van deze input en die van de Computable-redactie, stellen wij vandaag de short list voor.
Op de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity Belgium, The Tooling Event en Storage Expo maken wij dus de uiteindelijke winnaar bekend. Die volgt dan Dominique Leroy van Proximus op, de vorige IT Person of the Year.
De IT Person of the Year wordt gekozen door de redactie van Computable, rekening houdend met de publieksstemmen. De belangrijke parameters hierbij zijn: activiteiten in de voorbije twaalf maanden, managementstijl, (internationale) uitstraling, bedrijfsprestaties én de impact op de Belgische it-biotoop.
Hierbij de shortlist met twaalf namen voor IT Person of the Year:
1. Dries Buytaert
Dries Buytaert is de oprichter van Drupal, het open source project en cms dat aan de basis ligt van heel wat (vooraanstaande) websites. Buytaert richtte in 2007 in de Verenigde Staten Acquia op, dat diensten en advies over Drupal aanbiedt. Sinds 2016 leidt Dries bij Acquia mee een eigen onderzoeksafdeling die de toekomst van Drupal – en het internet in het algemeen – mee moet helpen bepalen.
2. Annemie Depuydt
Annemie Depuydt is hoofd ICTS van de KU Leuven, een it-afdeling die uit meer dan tweehonderd personeelsleden bestaat. Ze werd eerder ook al uitgeroepen tot ICT Woman of the Year bij de collega’s van Data News. Depuydt begon als programmeur-analist en werd nadien projectleider bij de universiteit. Naast aan het hoofd van de informaticadienst, zorgt ze ook voor de beschikbaarheid van de ict-middelen voor de partnerinstellingen van de Associatie KU Leuven.
3. Jonas Dhaenens
Als tiener richtte Jonas Dhaenens op zijn zolderkamer Combell op. De Gentenaar is intussen de ceo van Intelligent, de hostinggroep boven Combell en investeerder in verschillende internetbedrijven. Door enkele overnames én een deal met het Nederlandse Sentia, is Intelligent naar eigen zeggen hosting marktleider in de Benelux. Maar de internationale opmars gaat door. Vorig jaar lijfde Sentia ook de Deense ondernemingen Solido Hosting en de Jaynet Group.
4. Alex Dossche
Alex Dossche werd in 2016 in ons land managing director van software- en dienstverlener Sage. Hij startte zijn carrière in de jaren tachtig bij INsoft en TIPSS Consultants. In 1995 werd hij managing partner van TML en lanceerde hij DBFACT, een beheersoplossing voor kmo’s. Deze oplossing trok de aandacht van Sage, dat het in 2012 kocht. Sinds de aankoop heeft Dossche meerdere jobs uitgevoerd binnen de Belux-groep van Sage, zoals sales director en marketing director.
5. Peter Hinssen
Peter Hinssen is technologie-ondernemer, auteur, spreker en ‘thought leader’. In 2016 was Hinssen, die de Nederlandse nationaliteit heeft, niet uit het nieuws weg te slaan met zijn columns, interviews en presentaties (over de hele wereld). Vorig jaar vervoegde de bekende tv-maker, acteur en scenarist Bart De Pauw nexxworks, het bedrijf van Hinssen. Nexxworks moet bedrijven voorbereiden op de disruptie in hun sector.
6. Danielle Jacobs
Danielle Jacobs staat al bijna twintig jaar aan het hoofd van Beltug, de actieve vereniging van Belgische ict-gebruikers. In die jaren evolueerde Beltug van een vereniging van louter telecommanagers tot een organisatie en lobbygroep voor cio’s en business managers. Jacobs is ook president van Intug, de internationale variant van Beltug.
7. Davy Kestens
Davy Kestens was amper 23 jaar oud toen hij Herk-de-Stad vaarwel zei om in Silicon Valley zijn eigen internetbedrijf op te richten: Sparkcentral. Dat bedrijf haalde in 2016 twintig miljoen dollar bij investeerders op. Dat geld moet dienen om van Sparkcentral wereldwijd dé referentie te maken voor het optimaliseren van digitale klantencontacten.
8. André Knaepen
Gestart als deel van een reconversieplan, en uitgegroeid tot een multinational met ambities om een miljardenbedrijf te worden: onder de leiding van André Knaepen klaarde Cegeka deze klus. Cegeka telt intussen al drie datacenters, in Hasselt, Leuven en het Nederlandse Geleen, maar richt zich op diverse it-diensten. Knaepen is al 25 jaar ceo van Cegeka.
9. Fons Leroy
Fons Leroy is als gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB de vreemde eend in de bijt in deze short list. Al zette Leroy innovatie en technologie hoog op de agenda. Ook internationaal volgende in 2016 erkenning. Leroy werd vorig verkozen tot voorzitter van het Europees Netwerk van Publieke Arbeidsbemiddelingsdiensten (ENPES).
10. Luc Van den Hove
Luc Van den Hove is uit deze lijst het langst bij één organisatie werkzaam. Hij is algemeen directeur en ceo bij Imec, waar hij al meer dan dertig jaar actief is. Met zijn toedoen deed hij het in chiptechnologie gespecialiseerde bedrijf uitgroeien van een eerder plaatselijk onderzoekscentrum tot een globale speler met partners van wereldformaat.
11. Patrick Van Deven
Patrick Van Deven is recent benoemd tot vice president en managing director van SAP Nederland. Hij was sinds 2014 algemeen directeur bij SAP Belux. Hierbij werkte hij hard aan de groei van cloudproducten en de klanttevredenheid. Daarvoor werkte hij vijftien jaar bij SAS, waarvan de laatste acht jaar als managing director.
12. Jeroen Van Godtsenhoven
Jeroen Van Godtsenhoven is sinds een jaar de nieuwe managing director voor België en Luxemburg bij SAS, leverancier in analytics-oplossingen. Hij verving in deze functie Geert Van Peteghem. Van Godtsenhoven is een mooi voorbeeld van groeien binnen een eigen organisatie. Hij
startte zijn carrière bij SAS als account manager om er vervolgens aan de slag te gaan als head of business development en als sales director.