België is ver weggezakt op de EU-ranglijst van landen met de best presterende digitale economie. Van de 27 EU-lidstaten komt België niet verder dan de 16e plaats.
Dit blijkt uit de index van de digitale economie en samenleving (DESI: The Digital Economy and Society Index) die de Europese Commissie ook dit jaar weer heeft uitgebracht. Van boven het EU-gemiddelde is België tot net onder het EU-gemiddelde gezakt. Niet alleen in relatieve zin daalt België maar ook ten opzichte van voorgaande jaren zit de klad erin. Vooral qua connectiviteit is de score laag. Dit komt mede door het geringe aantal panden dat glasvezel heeft. Ook de digitale overheidsdiensten worden niet hoog aangeslagen. Wel is het aantal gebruikers van e-overheid aanzienlijk toegenomen. Dit ligt nu 9 procentpunt boven het EU-gemiddelde (74 procent tegenover 65 procent).
Een lichtpuntje is de digitalisering van het bedrijfsleven. België staat wat dat betreft op de zesde plaats in de EU. Groot is het aantal bedrijven dat de cloud gebruik. Ook bemoedigend is het aantal kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) dat online verkoopt. Deze prestaties liggen ruim boven het EU-gemiddelde (respectievelijk 13 en 12 procentpunt).
Nieuwe plannen
Aan plannen ontbreekt het bij de overheid niet. De Commissie wijst in het landenrapport van België op #SmartNation, de nieuwe federale digitale strategie die vorig jaar is opgezet. Vlaanderen heeft een regionaal herstelplan ontwikkeld met veel aandacht voor digitale transformatie. Ook de Federatie Wallonië-Brussel en het Waalse Gewest werken aan een digitale strategie. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat de digitale transitie bevorderen.
Verder verwacht de Commissie in de komende 12 maanden de eerste resultaten van het Belgische herstel- en veerkrachtplan. Denk aan de uitrol van 5G, de eerste stappen in de digitalisering van het justitiële systeem en de uitrusting van scholen met it-infrastructuur en -apparatuur. De planning is dat in het laatste kwartaal van dit jaar 3840 scholen en/of onderwijsinstellingen in België middelen hebben ontvangen om hun ict-infrastructuur te moderniseren.
Sinds 2014 volgt de Europese Commissie de digitale vooruitgang van de EU-lidstaten. Jaarlijks wordt een index gemaakt waarin de landen worden gerangschikt. De nieuwe koploper Finland blinkt vooral uit door de hoge digitale geletterdheid, de factor menselijk kapitaal. Ook de integratie van digitale technologie is daar ver gevorderd. Denemarken, de nummer twee, scoort hoog in connectiviteit. Ook nummer drie, Nederland, heeft een uitstekend internetnetwerk en investeert veel in innovatie. Estland blijft nummer een met haar digitale overheidsdiensten.