De Nederlandse chocoladefabrikant Tony’s Chocolonely trekt de stekker uit een experiment om chocoladebonen te traceren met blockchain. Het systeem bood te weinig voordelen boven een eigen ontwikkeld traceerplatform, zo meldt het vakblad VMT.
Tony’s Chocolonely gebruikt al bijna twee jaar een systeem om de keten die zijn chocoladebonen doorloopt, transparanter te maken. Dat systeem, dat werd opgezet met it-partner Chainpoint, werd ‘Beantracker’ gedoopt. Het kan de reis van de bonen van Afrika naar Europa volgen, maar ook alle bijhorende informatie- en geldstromen in de value chain. Niet alleen het bedrijf zelf is erbij betrokken, ook de coöperaties, de lokale en internationale tussenhandelaren en de fabrieken hebben toegang tot het platform.
Om te bekijken of dit systeem nog verder verbeterd kon worden, besloot Tony’s Chocolonely, samen met Accenture, coöperatie Socoopacdi en lokale handelaar Ocean in Ivoorkust, de mogelijkheden van blockchain na te gaan. Voor de mogelijkheid om in realtime te kunnen zien waar een product zich bevindt, leek een interessante aanvulling.
400 bewegingen
Er werd een testtransactie van vierhonderd bewegingen in zowel de blockchain als Beantracker ingevoerd. En daarbij werd snel duidelijk dat die laatste het best presteerde. Vooral het feit dat met volledig digitale data werd gewerkt, speelde het bedrijf parten. Een aantal transacties werden bijvoorbeeld gemist. ‘We konden niet achterhalen hoe dat kwam. Ook hebben we te weinig rekening gehouden met het leerproces van de gebruikers. Een training betekent niet dat je meteen op volle snelheid kunt werken’, aldus Tony’s Chocolonely in VMT. Ook bleken sommige functies van de blockchain helemaal niet nodig te zijn in het proces.
Tony’s Chocolonely schrijft blockchain nog niet helemaal af en zegt de ontwikkelingen te blijven volgen. Maar voor het volgen van chocoladebonen houdt het ‘de blockchain even voor gezien’.