CodaBox, Sage, Wolters Kluwer en WinBooks, vier leveranciers van business en accounting software in ons land, slaan de handen in elkaar. Met hun consortium DigiCrowd willen ze honderdduizend bedrijven mobiliseren om hun digitale postbus te vervolledigen met elektronische facturen. De focus ligt hierbij op de fiduciaires.
Momenteel verloopt de facturatie bij slechts 1 procent van de Belgische bedrijven volledig (en end-to-end) digitaal. Ons land is hiermee niet echt een voorloper op onze buurlanden. DigiCrowd heeft naar eigen zeggen de ambitie om de Belgische ondernemingsmarkt op de digitale Europese kaart te zetten. ‘Met DigiCrowd willen we Belgische ondernemingen de middelen geven om hun facturatie te digitaliseren, en er zo voor zorgen dat België niet achteropraakt in Europa’, verklaart Alex Dossche, algemeen directeur Sage Belux, een van de vier initiatiefnemers. ‘Het is voor het eerst dat softwarebedrijven in dit kader op zulke schaal samenwerken in ons land.’
UBL
De drijfveer is duidelijk. Vandaag wordt ongeveer 50 procent van de facturen als pdf-bijlage via e-mail verzonden. Deze verzendwijze maakt gebruik van een digitaal kanaal voor de verzending, maar is, zo benadrukken de DigiCrowd-initiatiefnemers, minder geschikt om factuurgegevens makkelijk en foutloos in boekhoud-, betaal- of erp-software te importeren. Een open gestructureerd formaat (UBL) biedt hiervoor een betere oplossing
Via DigiCrowd willen de vier initiatiefnemers ondernemingen toegang geven tot de netwerken die hen toelaten om elektronische facturen met hun boekhouder uit te wisselen. Tegelijk willen ze ook het verzenden van elektronische facturen democratiseren en het UBL-formaat als standaard voor elektronische facturatie promoten.
Boekhoudkantoren
De focus van het project ligt in eerste instantie bij de boekhoudkantoren of fiduciaires. ‘Elke fiduciaire is goed voor een veelvoud aan dossiers en bedrijven’, stelt Alex Dossche, die een potentieel ziet van 280.000 bedrijven in ons land. Het DigiCrowd-project wil ondernemers en boekhouders volgens hem in staat stellen om, naast efficiënter (samen) te werken en hun administratie te vereenvoudigen, een centrale en volledige documentenbibliotheek aan te leggen.
Ook opvallend: per onderneming die beslist om haar facturen digitaal te versturen zal DigiCrowd, zo beloven de initiatiefnemers, een bedrag aan goede doelen schenken die ondernemerschap, digitalisering en sociale gelijkheid stimuleren. Of hoe samenwerken en goede doelen kunnen bijdragen tot meer digitalisering in ons land.