Netbedrijf Fluvius start gesprekken met Telenet over de realisatie van het ‘datanetwerk van de toekomst’ in Vlaanderen. De raad van bestuur heeft daarvoor het licht op groen gezet. De twee bedrijven gaan een gemeenschappelijke aanpak bepalen om dat netwerk te realiseren.
De keuze voor Telenet komt er na een voorafgaande marktbevraging. Fluvius zegt al enige tijd bezorgd te zijn dat op termijn een nieuwe digitale kloof in Vlaanderen kan ontstaan, waarbij bepaalde regio’s en klanten toegang krijgen tot nieuwe, snellere dataverbindingen en andere volledig achterblijven. Het netbedrijf toetst al enkele jaren bij actuele marktspelers af of er interesse is om samen te werken en dat scenario te vermijden.
Fluvius wil bij de realisatie van het nieuwe netwerk enkele principes vooropstellen. Zo moet het netwerk zowel stedelijk als landelijk gebied bedienen en moet het een open netwerk worden die volop vrije concurrentie tussen dienstenbedrijven toelaat. Het moet hogere datasnelheden kunnen verwerken dan die vandaag gangbaar zijn en de uitrol moet op een duurzame manier gebeuren, tegen de laagst mogelijk maatschappelijke kost.
In de gesprekken die Fluvius begint met Telenet zal eveneens bekeken worden of beide partijen elkaar kunnen vinden om samen ook FttH-technologie uit te rollen. Fluvius heeft al sinds begin 2019 een pilootproject lopen waarbij in 15.000 woningen in vijf steden en gemeenten (Antwerpen, Diksmuide, Gent, Genk en Poperinge) een open FttH-netwerk wordt aangelegd. Daarbij voorziet Fluvius alleen de infrastructuur, zonder zelf diensten aan te bieden. Alle telecomspelers die dat wensen kunnen van het netwerk gebruik maken om potentiële klanten een aanbod te doen. Klanten kunnen dan weer makkelijker van telecomleverancier veranderen, zonder dat technische werken in hun woning nodig zijn.
Naar verwachting zullen de gesprekken tussen Fluvius en Telenet tot begin 2021 duren. Tot dan worden door beide partijen geen verdere verklaringen over het project afgelegd.