Reinout Roels, een onderzoeker aan de VUB, heeft in het kader van zijn doctoraat een nieuwe en innovatieve presentatietool ontworpen. ‘MindXpres’ gaat verder dan de bestaande toepassingen zoals PowerPoint, Prezi of Google Slides en laat toe dynamische en interactieve presentaties te creëren.
Roels stelde in zijn onderzoek vast dat de lineaire navigatie tussen slides, de statische inhoud van presentaties – die bovendien ook moeilijk deelbaar zijn met anderen – en de slechte gebruiksvriendelijkheid de voornaamste tekortkomingen zijn van klassieke presentatietools -en software.
Om daar een antwoord op te bieden, ontwikkelde Roels een volledig nieuw webgebaseerd presentatieplatform. Dit nieuw platform kreeg de naam ‘MindXpres’ mee. Binnen die omgeving is de presentator niet langer gebonden aan de lineaire navigatie en kan hij vlot overgaan naar andere slides die pas later in de presentatie voorzien zijn. Daarnaast kunnen er in MindXpres dynamische diagrammen gemaakt worden, die de presentator bijvoorbeeld tijdens de presentatie kan aanpassen door bepaalde parameters aan -of uit te zetten. Verder doet het platform automatische lay-outsuggesties op basis van de inhoud die op de slide staat. De omgeving omvat ook een toepassing die toelaat markeringen aan te brengen bij video’s en slaat elke slide die wordt aangemaakt op in een database. Wanneer de auteur dan een wijziging aanbrengt aan bepaalde tekst of andere inhoud, wordt die vanzelf aangepast in alle presentaties waar die aanwezig is.
MindXpress laat ook meer interactie toe tussen presentator en publiek, bijvoorbeeld door een quiz of een poll. Verder kunnen de slides gelijktijdig afgespeeld worden op de (mobiele) apparaten van de toehoorders en is het mogelijk om vlotter notities te nemen in de presentatie en te delen. Roels’ toepassing bevat tevens een feature waarmee het publiek digitaal vragen kan stellen aan de presentator. Doordat MindXpres web-based is, kan de presentatie eenvoudig gedeeld worden tussen iedereen en is die zowel on- als offline beschikbaar. In tegenstelling tot PowerPoint is het volledige platform opgebouwd uit plug-ins en kan elk aspect van het platform met nieuwe functies verrijkt worden voor verschillende toepassingen en gebruikers (bijvoorbeeld een spreekbeurt op school, een college in de aula of een voorstelling op het werk).
‘Het grootste probleem van bestaande tools is dat ze vertrekken van oude ideeën over presenteren: we starten bij het begin, lopen alles door en landen dan’, zegt Roels. ‘Maar iedereen die al eens presenteerde, weet dat het zo niet werkt: soms is het belangrijk om even terug te gaan naar een eerder punt, of je wil bij een video even inzoomen op iets, iemand wil graag een update zien van de grafiek met een andere parameter om te kunnen vergelijken of je krijgt een onverwachte vraag. Dat kan vandaag wel, maar het is bijzonder omslachtig.’
Volgens de onderzoeker zijn de mogelijkheden van presentatietools niet mee geëvolueerd met de technologie. ‘Met MindXpres hopen we nu een sterk alternatief te bieden dat meer functionaliteiten heeft op vlak van opmaak, presentatie, interactie en delen. Dat we, ten tweede, enkel met plug-ins werken laat ons ook toe om de software eenvoudig uit te breiden als er in de toekomst andere noden zijn of te verwijderen als de functie in de toekomst voorbijgestreefd is. Dat maakt dit platform uniek. We trachten momenteel MindXpres toegankelijk te maken voor het grote publiek.’