Ook it-bedrijven en initiatieven dragen bij aan elementen als inclusie, duurzaamheid en diversiteit. Computable wil Belgische initiatieven die inspelen op deze maatschappelijke noden in de verf zetten. Daarom reiken we voor de vierde keer onze Social Innovation Award uit. Dat gebeurt tijdens Cybersec Europe (het vroeger Infosecurity.be) op 11 en 12 mei.
Bij de vorige edities ging de Computable award rond sociale innovatie naar Passwerk, Close the Gap en Coderdojo. Deze keer zijn deze zes initiatieven genomineerd:
BeCode
BeCode timmert sinds 2017 aan de weg en biedt gratis programmeeropleidingen van zes maanden voor studenten, laaggeschoolden en langdurig werklozen. Het beschikt intussen over vier campussen in Antwerpen, Gent, Brussel en Luik. Inmiddels zijn er meer dan duizend ‘BeCoders’ getraind die hun weg vonden naar het Belgische bedrijfsleven. BeCode werkt samen met tientallen privépartners, zoals Microsoft, SAP, AWS, Telenet en SD Worx en ook met een tiental publieke partners. Het gaat bij hen met name om cursussen rond webontwikkeling, artificiële intelligentie, devsecops binnen cybersecurity en SAP.
De Lift Education
De Lift Education is een privéschool uit Diest voor jongeren en richt zicht net zoals Passwerk (een vorige winnaar van de Social Innovation Award) op mensen met een autismespectrumprofiel. Het verschil is dat het zich toelegt op schoolkinderen van het secundair onderwijs. De organisatie die zich focust op collectief thuisonderwijs, bestaat sinds 2014. De lespakketten zijn sterk geïndividualiseerd. Voor iedere leerling wordt de aanpak aangepast maar het onderwijsaanbod legt de nadruk op informatica. Leerkrachten en vrijwilligers krijgen de nodige omkadering om de jongeren te begeleiden. Het aanbod gaat van onder meer het bouwen van websites, videobewerking, programmatie, toepassingssoftware tot computerhardware.
Digitale Wolven
Digitale Wolven wil kinderen en jongeren helpen om zich voor te bereiden op de digitale wereld van vandaag en morgen. Dit door hen zelf aan de slag te laten gaan met toepassingen zoals robots. Bij de oprichting in 2014 schreven iets meer dan honderd kinderen zich in voor hun workshops. Drie jaar later werden ze officieel geregistreerd als vzw en vandaag bereiken ze jaarlijks meer dan 20.000 kinderen.
Logiscool
Logiscool laat jongeren (tussen zes en achttien) kennismaken met computercode. De eerste Logiscool startte in Budaörs (Hongarije) in januari 2014 en vandaag geven ze les op meer dan 130 locaties in 21 landen. Het aantal scholen en studenten groeide stelselmatig. Ruim 110.000 namen al deel aan één van hun cursussen en kampen. Focus ligt vooral op dat jongeren kunnen ervaren dat computers en softwareontwikkeling vooral een prettige ervaring is, zoals rond het programmeren van eigen computergames.
Molengeek
MolenGeek is gevestigd in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek en biedt opleidingen voor technologiejobs aan jongeren met allerlei achtergronden. Het project is zowat vijf jaar geleden opgestart door Ibrahim Ouassari en Julie Foulon. Google stopte eerder ook al eens 200.000 euro in dit initiatief. Het begon als een codeerschool voor deels kansarme jongeren, maar is tegelijk ook uitgegroeid tot een coworking-plaats en een incubator waar ook startups hun plek vinden. Het project krijgt ook flink wat steun van de bedrijfswereld. Zo gaat MolenGeek nu ook een structurele samenwerking aan met PwC België.
WeGoSTEM
In 2017 heeft de vereniging Dwengo samen met SheGoesICT het WeGoSTEM-initiatief op de kaart gezet. Met WeGoSTEM enthousiasmeert het leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs voor techniek en informaticawetenschappen. Ze dagen de kinderen uit om een creatieve kunst-robot die zelfstandig kan tekenen, te bouwen en te programmeren. Zo leren ze heel wat STEM-vaardigheden (science, technology, engineering en mathematics) van techniek tot denken in functie van computers. Duizenden kinderen werden op die manier aangesproken in honderden scholen. WeGoSTEM werd ondertussen getest met meer dan 25.000 kinderen over heel Europa.
Prijsuitreiking bijwonen?
Computable maakt de winnaar van de Social Innovation Award bekend tijdens de vakbeurs Cybersec Europe. Tijdens dit event, dat op woensdag 11 mei en donderdag 12 mei plaatsvindt, worden de laatste it-nieuwigheden en -ontwikkelingen voorgesteld. Dat alles binnen het thema van de beurs: building a secure future. Deze rode draad wordt belicht vanuit verschillende subthema’s of tracks: Digital Transformation & Automation, Improve Security Awareness, Cybersecurity Innovation, European Cyber Security Perspectives, Cybersecurity Solutions, Machine Learning, Data Intelligence & AI, IoT & 5G en Cloud Strategies.