Wat waren de beste ict-projecten in België? Dat wil Computable uitzoeken via een award voor IT Project of the Year. Vandaag maakt Computable de vijf finalisten bekend. Zij worden volgende week uitgebreid voorgesteld. De winnaar maken we later deze maand bekend.
Computable heeft vorig jaar de Computable Award voor IT Project of the Year in het leven geroepen. Toen ging de prijs naar VDAB, RMDY en Odisee. De partijen ontwikkelden de AR Instruction Overlay. Deze oplossing informeert werkzoekenden in de bouwsector over nieuw beschikbare banen, waarbij het werk van een bouwvakker is gesimuleerd via augmented reality (ar).
Ook dit jaar reikt Computable de prijs uit voor het beste ict-project in België. De competitie startte vorig najaar met een aanmeldingsmodule voor het voordragen van ict-projecten. Een jury heeft zich dit voorjaar over de inzendingen gebogen en een oordeel geveld. Bij die beoordeling werd rekening gehouden met de (zakelijke of maatschappelijke) meerwaarde, de technische impact, de uiteindelijke resultaten en het innovatieve karakter van het ict-project.
Op basis van de beoordelingen is een top vijf van projecten geselecteerd. Het gaat om geprivilegieerd toegangsbeheer bij de FOD Kanselarie, de uitbetalings-app het Groeipakket, een ai-algoritme voor orthopedie-afdeling van ZOL Genk, een koppelingssysteem voor March en geautomatiseerde marketing voor museumpashouders.
Door de uitbraak van het coronavirus kon de fysieke uitreiking van de Computable Award in maart dit jaar niet doorgaan. Toch is besloten de prijs later deze maand op een digitale manier uit te reiken.
Dit zijn de vijf finalisten in willekeurige volgorde:
Geprivilegieerd toegangsbeheer (FOD Kanselarij van de Eerste Minister, Cyber Security Management)
FOD Kanselarij van de Eerste Minister zocht een effectieve en efficiënte oplossing om elke gebruikerstoegang te traceren en beheren. Er was nood aan een oplossing die ervoor zorgt dat de juiste persoon op het juiste moment toegang heeft tot de nodige bestanden en waarbij deze toegang beperkt is in ruimte en tijd. Cyber Security Management (CSM) heeft de identity & access management-oplossing Wallix Bastion in twee dagen uitgerold.
Uitbetalingsapp het Groeipakket (Kind en Gezin, het VUTG, Cegeka)
Ieder kind dat in Vlaanderen woont, krijgt sinds 1 januari 2019 een Groeipakket uitbetaald. Deze toepassing vormt het geheel van de gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen die de Vlaamse overheid voorziet op maat van ieder kind in elk gezin in Vlaanderen. De uitbetalingsapplicatie is in anderhalf jaar tijd door Cegeka ontwikkeld.
Ai-algoritme voor orthopedie-afdeling (Ziekenhuis Oost-Limburg Genk, LynxCare)
LynxCare ontwikkelde een geautomatiseerd ai-algoritme voor de dienst orthopedie in Ziekenhuis Oost-Limburg. Het algoritme wordt ingezet bij heupoperaties en verwerkt en analyseert automatisch ‘ongestructureerde’ data uit talloze medische dossiers (electronic medical records, emr). Artsen en verpleegkundigen hoeven hierdoor minder tijd te besteden aan dataverzameling en verwerking en houden dus meer tijd over voor de effectieve zorg van de patiënt.
March Matching Engine (March, ML6)
ML6, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en machine learning, heeft de March Matching Engine ontwikkeld voor vastgoedbedrijf March. Deze tool brengt bedrijfspanden en bedrijven in kaart en kan door middel van kunstmatige intelligentie patronen herkennen en voorspellingen doen. Zo weet March welke bedrijven met de meeste waarschijnlijkheid een specifiek bedrijfspand zullen huren of kopen.
Geautomatiseerde marketing voor museumbezoekers (MuseumPASSmusées, Publiq, Statik)
De museumpas is gelanceerd om museumbezoek in België te stimuleren. De organisatie levert pashouders communicatie op maat door bijvoorbeeld in te spelen op de individuele noden, motivatoren, demotivatoren en voorkeuren. Hiervoor is door Publiq en Statik een marketing automation flow ontwikkeld.