Technologie biedt steeds meer innovatieve mogelijkheden om ook op het eerste zicht niet zo evidente medewerkers te integreren in het bedrijfsleven. De vraag naar duizenden nieuwe ict-werknemers is uiteraard een belangrijke factor, maar heel wat initiatieven gaan veel verder en zorgen voor een inclusie van leergierige én enthousiaste nieuwelingen in de ict-sector. Het is meer dan ooit een win-winsituatie.
Computable wil Belgische initiatieven die inspelen op deze maatschappelijke noden belonen. Dit in het kader van de Social Innovation Award. Deze award wordt op woensdag 18 maart voor de tweede keer uitgereikt in het Computable Café tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo in Brussel.
Computable ging vorig jaar van start met deze award. Toen won Passwerk de trofee. Het heeft inmiddels meer dan honderd werknemers met een autismespectrumprofiel aan het werk in software-testomgevingen. Recent heeft het een vestiging geopend in het Waals-Brabantse Waver. Een mooi voorbeeld van sociale integratie dankzij technologie.
Als België een voortrekkersrol wil blijven spelen in Europa en bij uitstek de wereld, dan moeten we zoveel mogelijk Belgen, bijna-Belgen, immigranten en wie vecht voor een sociaal-economische integratie, in alle geledingen van de samenleving, opleidingen geven en door laten groeien in de technologische ontwikkelingen. De nood aan ict-profielen zal immers de komende jaren enkel toenemen. Alleen al techbedrijven zijn op zoek naar ruim tienduizend nieuwe werknemers. Alle hens aan dek.
Vijf finalisten
De genomineerden op alfabetische volgorde:
BeCode
BeCode, dat geleid wordt ceo Karen Boers (ex-Startups.be), timmert sinds 2017 aan de weg en biedt gratis programmeeropleidingen van zes maanden voor studenten en werklozen. Recent, eind januari 2020, werd de ‘Academy for Digital & Data Talent’ opgericht. Dat gebeurde in samenwerking met belangrijke partners zoals Telenet en vooraanstaande universiteiten, KU Leuven, VUB Brussel en de Franstalige tegenhanger ULB. Telenet alleen al investeert de komende vijf jaar vier miljoen euro in het initiatief. De academie vertrekt vanuit een gedeelde visie dat levenslang leren noodzakelijk is om wendbaar te blijven in een snel veranderende digitale economie.
Close the Gap
Al veel langer actief is Close the Gap, dat in 2003 opgericht werd door Olivier Vanden Eynde. Deze onderneming haalt bij Belgische ondernemingen afgeschreven computers op, maakt de onderdelen volledig ‘schoon’ en speelt ze dan door aan scholen en organisaties in vooral Afrika. Close the Gap heeft inmiddels 850.000 computers opgehaald en 5.700 projecten ondersteund. In totaal konden daardoor zowat drie miljoen mensen technologische kennis bijgebracht worden. Samen met Agoria werd in september 2017 ook het Digital 4 Development Project opgestart om Belgische privébedrijven te laten samenwerken met innovatieve projecten in onder andere Afrika. Met het Leap2-initiatief wil het dan weer vooral jonge Afrikaanse entrepreneurs ondersteunen die digitale oplossingen uitwerken voor sociale problemen. Olivier Vanden Eynde heeft recent ook een Digital Hub gelanceerd in de Keniaanse stad Mombasa.
Coderdojo
Een van de sterkste projecten om kinderen vanaf zeven jaar met veel enthousiasme te laten programmeren is ongetwijfeld Coderdojo. Dit initiatief is in 2013 ontstaan en werd in ons land vooral op de kaart gezet door Martine Tempels, senior vice president Telenet. Het telt inmiddels heel wat vrijwilligers die jongeren spelenderwijs computertaal aanleren tijdens maandelijkse workshops. Overal in Vlaanderen en recent ook in Franstalig België zijn Coderdojo’s opgericht. Het is een prachtig opzet dat heel wat jongeren aanspreekt. Inmiddels zijn er binnen Coderdojo reeds bijna zestigduizend jongeren mee in het ict-bad getrokken en is het actief in 109 landen met de hulp van 12.000 vrijwilligers.
Molengeek
In januari kwam Google topman Sundar Pichai persoonlijk een cheque van 200.000 euro afgeven en roemde hij Molengeek als een fantastisch initiatief. Molengeek is gevestigd in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek en biedt opleidingen voor technologiejobs aan jongeren met allerlei achtergronden. En met succes want 93 procent van hen vindt een job of trekt een startup op gang. Het project is vier jaar geleden opgestart door Ibrahim Ouassari en Julie Foulon. Google stopte eerder ook al eens 200.000 euro in dit initiatief. Met de nieuwe financiering wil Molengeek vooral inzetten op artificiële intelligentie. Het begon als een codeerschool voor deels kansarme jongeren maar is uitgegroeid tot een coworking-plaats en een incubator waar ook startups hun plek vinden. Daarmee is Molengeek ook een sterke aanzet voor ondernemerschap in de ict-sector.
WeGoStem
In 2017 heeft de vereniging Dwengo samen met SheGoesICT het WeGoStem-initiatief op de kaart gezet. Het maakt leerlingen in het vijfde en zesde studiejaar enthousiast om te kiezen voor stem-studies op universiteit of hogeschool. Stem staat voor science, technology, engineering en mathematics. In 2017 werden op die manier vijfduizend studenten aangesproken in ruim honderd scholen wat bijna verdubbeld is. Een van de jongste projecten is het programmeren van een kunstrobot die zelfstandig kan tekenen. Vaandeldraagster is Melexis ceo Françoise Chombar, tevens de voorzitter van het stem-platform dat de Vlaamse regering advies geeft over dit heikel punt. Chombar wil ook meer dames aanzetten om dergelijke studies te beginnen. WeGoStem telt ruim 350 vrijwilligers.
Prijsuitreiking bijwonen?
Computable maakt de winnaar van de Social Innovation Award bekend tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo op woensdag 18 maart om 15:30 uur in het Computable Café te Brussels Expo. De winnaar zal dan spreken. Wilt u de prijsuitreiking bijwonen? Toegang tot de beurzen is gratis. Wel is registratie noodzakelijk.