Het gaat hard in de wereld van het datacenter, en storage in het bijzonder. Het is ‘flash or die’. 2016 wordt het jaar van flash in het datacenter.
Vorige week was ik in Londen voor de aankondiging van EMC rond een aantal nieuwe producten in hun flash storage-portfolio. EMC is intussen onderdeel van Dell en dus een it-gigant. Dat merk je meteen. Lange tijd hanteerde EMC op het vlak van marketing de eerder bescheiden aanpak van de engineering company. Maar de laatste jaren, sinds de komst van een voormalige marketing man van Oracle, stak het bedrijf een tandje bij.
De overname door Dell bracht EMC in de positie van marktleider in enterprise hardware. En dan moet je uitpakken, ook qua marketing. Dat bleek maandag. Kosten nog moeite werden gespaard om hun nieuwe flash-portfolio in de verf te zetten, bestaande uit VMAX All Flash enerzijds en DSSD D5 anderzijds. Een reusachtige frog op het podium moest de quantum leap symboliseren. De gigantische quantumsprong die de opslagspecialist zet in flash technologie.
The new game
Los van de vorm was toch vooral de inhoud opmerkelijk. De boodschap was duidelijk. Daar waar flash technologie door zijn kostprijs vroeger toch vooral geschikt was als (klein) onderdeel van het datacenter, is dat nu niet meer het geval. Tot voor kort was een all flash datacenter, tenzij in echt high demanding omgevingen, niet aangewezen. Maar 2016 is het tipping point: we gaan inzake primary storage helemaal voor flash in het datacenter. Geen nood meer aan tiering van applicaties voor dagelijks gebruik. ‘We hebben het punt bereikt waarin flash simpelweg de aangewezen oplossing weg. This is a new game’, zo klonk het vorige week in Londen.
In de markt is het alvast menens. Het persevent van EMC werd eerder al voorafgegaan door enkele andere opvallende aankondigingen in de industrie. Welgeteld vijf dagen ervoor had Nimble storage een nieuwe serie Predictive All Flash Arrays voorgesteld die het zelf ook al omschreef als ‘game changer’. En enkele weken daarvoor had EMC-concurrent Netapp de overname van SolidFire aangekondigd, een specialist in all-flash storage systemen, teneinde zijn flash-portfolio completer te maken.
Markt krimpt
Flash is een van de pilaren waar het hedendaagse datacenter op wordt gebouwd, naast die andere: cloud enabled, scale out en software defined om de belangrijkste te noemen. De technologie is er klaar voor, de markt eigenlijk ook. Want de klassieke harde schijf loopt op zijn laatste benen. EMC zag de highend storage business, die zich grotendeels baseert op traditionele harde schijven, de voorbije negen maanden met maar liefst 11 procent krimpen. Die markt zakt dus langzaam maar zeker in elkaar. Een alternatief dringt zich op.
Dat alternatief is dus flash. Dat komt er in de praktijk niet in een vingerknip, want bedrijven voeren hun legacy infrastructuur niet zomaar af. EMC voorspelt dat in 2020 alle storage van applicaties voor dagelijks gebruik in bedrijven, zal draaien op flash-technologie. Tel daar voor Belgische bedrijven (in datacenter transformation niet bij de snelste) nog maar vijf jaar bij.
Disk is dead
Wat is tenslotte de toekomt van de traditionele disk dan? Die zal voornamelijk gebruikt worden voor bulk- en archief-storage, klinkt het vaak. Maar is dit wel zo? Heel vaak wordt geopperd: ‘disk is the new tape’. Want tape is een technologie die inzake deep archiving van data heel erg van tel is.
Storage-veteraan Mike Shapiro (ex-Sun, ex-Oracle en via de start-up DSSD ingelijfd door EMC) had er onlangs een ietwat andere kijk op. Inzake archivering van data blijkt tape in veel gevallen meer geschikt dan harde schijven. Waardoor tape op lange termijn de harde schijf zelfs wel eens zou kunnen overleven, zo voorspelde hij. Zover zijn we nog lang niet, maar het geeft meteen de inzet aan in dit ‘new game’. Het motto is ‘flash or die’. En 2016 wordt daarbij cruciaal.
Het was de bekende EMC-ceo Joe Tucci die zijn personeel altijd aanmoedigde met dezelfde strijdkreet: ‘The next quarter is the most important of your career’, zo zei hij altijd tegen zijn personeel. Voor dit jaar lijkt die aanmoediging alvast relevanter dan ooit.