De uithaal van Frank Robben, de baas van Smals en Mr eHealth, naar Itsme mag op het eerste zicht verbazen of zit er meer achter? En waarom zou de federale overheid alsnog een eigen authenticatiemiddel ontwikkelen als er al een prima werkende oplossing is? Iedereen heeft de mond vol over ‘ecosystemen’. Kunnen we er dan niet beter op inspelen in plaats van geld te verkwisten en het water opnieuw uit te vinden?
Mobile ID, de organisatie boven Itsme bestaat vijf jaar. Het begon met horten en stoten, maar vooral dankzij de CovidSafe-app kreeg het een boost. 6,3 miljoen Belgen gebruiken het bijna dagelijks. Dat het nog altijd niet van een leiën dakje loopt? Problemen worden opgelost in een contactcenter met gemiddeld zo’n twintig medewerkers. Eens het geïnstalleerd is werkt het echter uitstekend voor het opvragen van gegevens bij de overheid zoals My Minfin of My Pension.
Het Koninklijk Besluit bepaalt dat de overheid hiervoor jaarlijks een maximumprijs van 450.000 euro moet betalen.
Ook de meeste banken en telco’s hanteren het inlogtooltje. Geen wonder, het zijn de aandeelhouders van Mobile ID. Vorig jaar rond deze tijd kwam daar een belangrijke partner bij, de Federale Participatie- en InvesteringsMaatschappij (PFIM) die 14,5 miljoen euro neertelde voor een vijfde van de aandelen.
De overheid zit dus met een groot been in itsme. Heikel punt is dat itsme nog geen euro verdiend heeft. Vorig jaar boekte het een verlies van 3,4 miljoen euro op een omzet van 11,4 miljoen euro. Break-even is voorzien voor over drie jaar. Is dat erg? Soms moet je strategisch denken en niet tot aan de volgende verkiezingen. Banksys, het netwerk van bankautomaten was 40 jaar geleden ook baanbrekend en zette België op de kaart. Ons land was een van de eerste die elektronisch bankieren invoerde maar geleidelijk hebben we die voorsprong helemaal weggegeven. Vandaag benijden onze noorderburen ons voor itsme en willen ze het stukje Belgische technologie ook invoeren. Mogen we even trots zijn, ja?
Big fun
Welnu, de CovidSafe app is ontwikkeld door Digitaal Vlaanderen en met succes overgenomen op federaal niveau. Je moet het warm water immers geen twee keer uitvinden. Geldt dat dan niet voor toekomstige apps? Op 11 juli, dat mag geen toeval zijn, gaat Digitaal Vlaanderen de ‘Burgerprofiel’ app voorstellen waarbij elke Vlaming toegang heeft tot de meeste overheidsdocumenten. Even terzijde, Burgerprofiel won onlangs de Computable award voor beste overheidsproject. Het maakt gebruik van de Federale Authentifaction Service (FAS) waar ook itsme in vervat zit.
Je kan je afvragen waarom de federale overheid ook deze keer niet verder bouwt op de kennis en ervaring van Digitaal Vlaanderen. Waarom moeten er miljoenen uitgegeven worden voor wat in essentie al bestaat? Dan komt fils à papa Mathieu Michel, staatsecretaris voor digitalisering op de proppen. Hij kreeg een dienstencheque van 50 miljoen euro voor de ontwikkeling van onder andere een ‘digital wallet’. 70 medewerkers zijn er mee bezig, maar hij laat zich niet opjagen. De app zal klaar zijn net voor de verkiezingen van 2024. Het wordt gestuwd door de DG ‘Digitale Transformatie’ van de Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning (BOSA). Bij de oprichting in 2017 schreef ik er al een opinie over: ‘La Bosa Nostra’. Uit doorgaans goed ingelichte bronnen zal de digital wallet’ een eigen authentificatiemiddel bevatten en zou itsme uit de boot vallen. En zo blijven we geld verkwisten en naast elkaar, niet met elkaar technologie opnieuw uitvinden. Voor een land als België, dat een zakdoek groot is, blijft dat bijzonder betreurenswaardig. Lionel Richie’s ‘Hello, it’s me you’re looking for?’ dateert uit 1984, maar is actueler dan ooit. En het is nog altijd big fun.
Dus Frank Robben zit te zeuren over (wat was het?) 450k euro voor Itsme en gaat zelf met Mister Michel 50 miljoen van ons belastinggeld opsouperen om weer een draak van een ding te maken dat waarschijnlijk weer niet gaat werken. Zijn die kerels niet beschaamd! En voor de andere ministers is dat allemaal normaal?
Herbert, de meeste ministers kunnen met moeite een pc bedienen, laat staan dat ze weten wat er in het digitale landschap allemaal bestaat. In dit gevallen hebben Michel en Robben een cheque van 50 miljoen euro. En deze kunnen ze nu naar hartelust opsouperen. Dat wij, hardwerkende ondernemers, zelfstandigen en werknemers, die moeten betalen, daar liggen zij niet van wakker.
https://www.msn.com/nl-be/nieuws/politiek/mathieu-michel-mag-stilaan-de-titel-claimen-van-meest-rampzalige-lid-van-vivaldi/ar-AAYZWiH?ocid=entnewsntp&cvid=8bfc49ce7a3f45a8a2eaf3d9504c5442
Een forse discussie over de kosten… 800k per jaar voor 6.5Mio burgers… voor een app die aan massa’s reglementering en voorwaarden moet voldoen, opgelegd door de staat (dus ze hebben controle)!… en daar moet dan vanaf.. ontwikkeling, security, infrastructuur, operationele kosten, compliancy, … kan niet missen dat die mannen nog steeds negatief draaien. En hoeveel kreeg Smals ook al weer? 350Mio? Laat me niet lachen. Kan iemand die clown van de “liberalen’ eens terug naar de kleuterklas sturen. Ik dacht dat liberalen voor samenwerking met de private sector waren. Of is Open VLD nu ineens rood geworden @Alexander De Croo?