Vergeet de woonbonus of de Vlaamse canon. Eigenlijk is in de regeringsverklaring (voor ons alvast) één element echt van tel: de digitale plannen van de Vlaamse regering. Zijn die er, en zo ja welke? Computable vlooide de 300 pagina’s van het Vlaamse regeerakkoord uit op zoek naar enige digitale ambitie.
Vergeet de woonbonus of de Vlaamse canon. Eigenlijk is in de regeringsverklaring (voor ons alvast) één element echt van tel: de digitale plannen van de Vlaamse regering. Zijn die er, en zo ja welke? Computable vlooide de driehonderd pagina’s van het Vlaamse regeerakkoord uit op zoek naar enige digitale ambitie.
Minister van ict, jawel
Eerst even over de bevoegdheden. Jan Jambon is niet alleen minister-president van de Vlaamse Regering, maar hij is ook Vlaams minister van buitenlandse zaken, cultuur en ict en facilitair management. Ik ben geen politiek verslaggever, maar vermoed dat die extra bevoegdheden van de minister-president de prijs zijn die de CD&V betaalt omdat zij op drie ministerposten konden afklokken.
Vooral ict wordt in zijn pakket overigens wel eens over het hoofd gezien. Ook de Wikipedia-pagina van Jambon rept er met geen woord over. Als je doorklikt op zijn eigen pagina op de website Vlaanderen.be, dan komt daar nog het beleidsveld digitalisering bij. Jambon heeft dus ook ict en digitalisering als bevoegdheden, alleen weet (bijna) niemand dat.
Toegegeven: er zijn politici met minder affiniteit met technologie. Ook al is het al even geleden Jambon werkte ooit als account manager voor IBM, om even over te stappen naar de hr-sector en later algemeen directeur van de Bank Card Company te worden.
Radicaal digitaal
Tot zover de cv’s, nu het regeerakkoord zelf. Daar lezen we dat de lokale en Vlaamse overheden ‘radicaal digitaal’ gaan. ‘We mikken op een ‘state of the art’-dienstverlening’, zo lezen we. Het woord ‘digitaal’ komt 21 maal voor in het akkoord, het woord ‘digitale’ 53 keer.
Digitale ambitie is er alvast wel. Vlaanderen moet, naar eigen zeggen, de wereldreferentie zijn voor een aantal innovatieve technologieën en sectoren. Het moet een voortrekker zijn in het digitaal ondernemerschap. ‘We maken van Vlaanderen dé proeftuin voor ondernemingen en burgers die de digitale toepassingen van de toekomst willen proeven’, klinkt het.
Het is ambitie die nog niet helemaal concreet wordt ingevuld, maar door sectorfederaties als Agoria bijvoorbeeld wel al erg positief werd onthaald.
No wrong door
Interessanter wordt het als het regeerakkoord het over het motto ‘Digitaal Eerst’ heeft. ‘Elke interactie van ondernemers met de overheid moet op een eenvoudige, digitale manier af te handelen zijn’, klinkt het. Een centraal aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor ondernemers zal hierbij werken volgens het ‘no wrong door, no single door principe’. Dit is een e-loket voor ondernemers waarop alle overheidsagentschappen aansluiten die dienstverlening aan ondernemers aanbieden.
Een gelijkaardig geluid klinkt wat verder. Want waar de overheid optreedt als leverancier van allerhande ‘individuele diensten’ zoals akten en vergunningen zal de Vlaamse overheid een digital-first benadering hanteren. ‘Over bestuursniveaus heen verminderen we zo administratieve lasten voor burgers en bedrijven en maken een snellere en betere dienstverlening mogelijk’, lezen we.
Digitaal doet krimpen
Maar naast een betere dienstverlening moet digitalisering vooral zorgen voor verdere besparingen in overheidsdiensten, zo valt duidelijk op te maken uit het regeerakkoord. Dat lijkt logisch vermits er bij de onderhandelingen ook partijen rond de tafel zaten die nu ook niet weer zo super overheidsgezind waren.
Zo gebeurt alle briefwisseling tussen de Vlaamse overheid en lokale besturen voortaan digitaal. ‘Tegelijk verhogen we de investeringen in de digitalisering van onze overheidsprocessen’, lezen we wat verder.
En wat verder vinden we inzake digitalisering misschien nog wel de meest duidelijke uitspraak: ‘Een verregaande digitalisering laat ook toe de overheid zelf verder in te krimpen.’ Ook dat is blijkbaar radicaal digitaal.
Een mooie (eerste) stap zou zijn om per 2020 eens te kijken wat Vlaanderen Radicaal Digitaal feitelijk heeft opgebracht: de ambities waren destijds ook torenhoog, maar de ultieme vraag is, wat dat uiteindelijk heeft opgebracht #twintowers @security #gdpr