Ik verbaas me er nog altijd over dat de media zo weinig of liever geen aandacht heeft voor een enorme reorganisatie binnen de federale overheid. En toch heeft het een enorme impact, ook en vooral op it.
Wie surft naar BOSA (Beleid en Ondersteuning Strategie et Appui, ja dit is België) zal amper iets vinden. Als derde item vind je COSA, maar dat gaat om seksuele delinquenten met een zeker recidiverisico. Dat er ook in it-recidivisten zitten is duidelijk. Zo kocht de aanwervingsorganisatie van de overheid, Selor, vorig jaar nog tientallen servers aan. God mag weten waarvoor ze die nog gebruiken. Met de overheidscloud, de G-Cloud en weldra ook de P-Cloud, zou dat straks van de baan moeten zijn.
Maar Selor is dus sinds 1 maart ook opgenomen in De Federale Overheidsdienst BOSA, net zoals onder andere Fedict, PersoPoint, OFO (opleiding), FOD Budget en Beheerscontrole en Impreva. Aan die bundeling wordt al ruim twee jaar gewerkt door Chris Van der Auwera, kabinetschef van Minister Steven Vandeput van ambtenarenzaken. Chris is niet alleen een verwoed fietser, maar ook een it-strateeg en ex-medevennoot van Peter Hinssen van NexxWorks.
De nieuwe entiteit BOSA wordt weleens het schaap met de vijf poten genoemd. Geen sinecure dus om iedereen rond hetzelfde idee rond tafel te krijgen en dat dan nog te laten goedkeuren én doorvoeren, met als het even kan (kan dat?) een depolitisering van het ambtenarencorps. En voor het eerst ook met duidelijke key performance indicators voor 256 leidinggevende ambtenaren die een mandaat van zes jaar krijgen. Wordt uitkijken wat dit zal worden. Ook naar het programma ‘Talent on the move’ trouwens. Wist u dat de mobiliteit (wisselen van job) bij ambtenaren amper 0,32 procent bedraagt? Leg dat maar eens uit aan jongeren.
Fedict, het Federaal Departement ICT, komt dus ook onder BOSA terecht en zal dus al een dienstencentrum voor heel de entiteit zorgen. Het budget is nog niet duidelijk maar zal vermoedelijk iets onder de tien miljoen euro bedragen. Belangrijker is wellicht dat er in navolging van de G-Cloud (Government Cloud) en de S-Cloud (Secure Cloud van de Kanselarij) er binnen de federale overheid ook een P-Cloud komt, met de P van Procurement. Consultant KPMG heeft deze opdracht uitgewerkt.
Als de FOD Financiën zestienhonderd computers aankoopt, waarom zouden andere overheidsdepartementen daar ook niet op kunnen inspelen? Kan Fod Financiën, dat altijd over een grote zak geld beschikte als het over it-aankopen ging, hier de leiding nemen? Het is een gevoelige zaak want de FODs hebben altijd zelf hun aanbestedingen willen uitvoeren. Een heikel punt. Amper 4 procent van de overheidsaankopen gebeurt centraal. En het gaat om veel geld, heel veel geld. Alles bij elkaar, miljarden euro’s. De voorzitters van de diverse Federale Overheidsdiensten kunnen wel nog autonoom beslissen. En oja, het budget waarvoor geen openbare overheidsopdracht moet uitgeschreven worden is opgetrokken van 85.000 naar honderddertigduizend euro, maar dit geheel terzijde.
Maar het uiteindelijke doel is uiteraard een betere dienst voor u, burgers met enige relativering, ook klant van de overheid. En in zekere zin is het dus ook onze Bosa Nostra. Moge het meteen ook een einde maken aan het recidivedisco. Ben benieuwd, echt benieuwd.