Huawei laat van zich horen. Om alsnog 5G-apparatuur te kunnen leveren aan Belgische operatoren, pakt de Chinese fabrikant uit met twee opvallende acties. Waaronder een vreemde Twitter-campagne.
Het lijkt al heel lang geleden, maar in het begin van de zomer zette de Nationale Veiligheidsraad de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE op hun plek. Zij mochten geen 5G-apparatuur leveren, zo leek het, uit angst voor spionage.
Ook al werden er geen Chinese partijen bij naam genoemd, de term ‘hoogrisicoleveranciers’ was voor hen bestemd. Telecomwaakhond BIPT bevraagt over dit alles nog tot 30 december (tot vandaag dus) de markt. En intussen liet Huawei zich niet onbetuigd via een slotoffensief. Eentje in twee bedrijven.
1. Transparante 5G-code
Een week geleden gaf Huawei aan dat België hun broncode van essentiële onderdelen van hun 5G-netwerk mocht nakijken. Het is een opvallende zet van de Chinese fabrikant om vertrouwen te winnen én inzake 5G alsnog een rol van betekenis te blijven spelen in ons land.
De Belgische overheid, de telecomoperatoren of een derde partij kunnen zo onder de motorkap kijken. ‘Het gaat om de code van de kern van het netwerk, en de ‘basisstations’, aldus Wentao Zhang, ceo van de Belgische netwerktak van Huawei in De Tijd. ‘Als bij een audit iets aangetroffen wordt dat niet klopt, dan zullen we de Belgische markt verlaten en de boete betalen’, klonk het.
Of Huawei hier veel vertrouwen mee koopt, weet ik niet. Vooral praktische bezwaren staan hier in de weg. Enerzijds zijn er, ook bij de overheid, weinig it- en telecomexperts op overschot om zo’n controletaak op zich te nemen. Anderzijds lijkt het een behoorlijk opgave om vele duizenden regels computercode uit te vlooien, die overigens ook na zo’n check natuurlijk nog altijd aangepast kunnen worden.
2. Opmerkelijk Twitter-offensief
Het tweede offensief zag ik de voorbije dagen op mijn Twitter timeline voorbijkomen. En dat leek al minder op een uitgestoken hand, maar eerder om een pittig eindspel.
Die Twittercampagne is namelijk een duidelijke vingerwijzing naar de Belgische regering en beslissing. Want de Huawei-advertenties op Twitter verwezen telkens naar kritische artikels over de Belgische beslissing om Chinese 5G-leveranciers te weren, en hoe onverantwoord (duur) dat zou zijn. Hier begint het hoge spel van Huawei pas echt.
Fake accounts
Natuurlijk heeft Huawei recht van spreken, want België werkt ook niet perfect. Maar, zoals de collega’s van Knack ook al constateerden, is er iets vreemd aan die Twitter-campagne. Er wordt door Huawei verwezen naar artikelen op obscure of toch op zijn minst minder bekende blogs of nieuwssites. Het gaat om artikelen van auteurs die in het verleden al betrokken waren bij het verdedigen van de belangen van Huawei. Maar de advertenties linken ook naar artikels van bekende collega-publicaties, waar de meest Huawei-vriendelijke quotes werden uitgelicht, en vaak ook uit de context gehaald.
Tussen de vele tweets over België die Huawei Europe en hun president strategy marketing in de voorbije dagen deelden, bevinden zich ook retweets van ruim tien Twitter-accounts. Accounts die zouden toebehoren aan Belgische telecom-professionals. Al zijn dat in veel gevallen eerder verdachte accounts, die – zo leert mij een korte zoektocht op internet – pas de laatste weken zijn geactiveerd, en meestal enkel een voornaam bevatten. En van sommige leek het me al snel duidelijk dat het om fake accounts gaat.
Contrast in transparantie
Op deze opmerkelijke, en best vrijpostige, manier probeert Huawei de voorbije weken dus de publieke opinie in België omtrent 5G te bespelen. Toch lijkt het me onwaarschijnlijk is dat Huawei het tij nog kan keren. Operatoren zoals Proximus en Orange Belgium maakten in oktober hun keuze bekend voor de Europese spelers Ericsson en Nokia.
Laat ik besluiten dat ze daar bij Huawei voor een opmerkelijke dubbele aanpak kozen. Enerzijds de voorgestelde transparantie over de broncode, oftewel: kaarten op tafel.
En dan parallel een pittige campagne op Twitter gestoeld op dubieuze influencers, blogs en nieuwssites. Dat is een opmerkelijke spreidstand waar zelfs Kim Clijsters nog van zou opkijken.