Voor 5G moet het allemaal nog beginnen. Toch begint België opvallend genoeg met een voorsprong. Drie troeven die we momenteel hebben om 5G-pionier te worden.
Maar laat ik bij het begin beginnen. Ik was donderdag te gast bij Samsung die hun rapport over 5G in België voorstelden. In dat boekwerk doet het bedrijf een oproep naar politici, vakfederaties en Belgische organisaties op om werk te maken van 5G.
Vier sectoren voorop
5G is voor velen natuurlijk nog een ver van mijn bed show. Het is nog niet voor morgen en eigenlijk ook nog niet voor overmorgen. Maar belangrijk wordt deze nieuwe netwerkgeneratie wel. 4G is niet zomaar een upgrade van 5G.
Veel cruciale doorbraken, die gebruik zullen maken van 5G, zitten in belangrijke sectoren. Denk aan: gezondheidszorg (Internet of Medical Things), transport (zelfrijdende auto’s), industrie (hogere productiviteit en een ‘cashless society’) en entertainment (kunstmatige intelligentie (ai)-assistenten en allerhoogste beeldresoluties).
Het einde van de smartphone-hype
Opvallend is dat, ook tijdens de presentatie van Samsung, bijna nooit het woord smartphone viel. De grote voordelen van 5G overstijgen volgens mij ook dat mobiele toestel. Het is niet het einde van de smartphone, maar wel van de smartphone-hype. Natuurlijk blijft de smartphone prominent, al zullen vooral andere apparaten (en voertuigen) de mogelijkheden van 5G kunnen aanwenden.
En die mogelijkheden zijn er zeker. 5G zal een bandbreedte hebben die tot tweehonderd keer sneller is dan voorganger 4G. Ook de opvallend lage latency (of vertraging) valt op: die bedraagt slechts 1 à 4 ms. Vooral dat wordt een gamechanger bij gebruik in die vier sectoren.
Ook een flinke verbetering is de ruime dekking. Dit doordat er veel meer toestellen tegelijkertijd met één gsm-mast verbonden kunnen zijn.
Waarom loop België dan zogezegd al voorop?
Het werd met zoveel woorden gezegd: eigenlijk heeft België een unieke kans om zich als 5G-pionier te kronen. Voor een regio die niet bepaald bekend staat als innovatieve frontrunner is dat opmerkelijk. En wel om deze drie redenen, die al dan niet informeel werden toegelicht.
1. Goede 4G-basis
Ook al sakkeren we wel eens over onze (zogenaamd) hoge tarieven voor mobiele tarieven, België staat internationaal vrij goed als het gaat om mobiele netwerken. Uit een recente studie van OpenSignal blijkt bijvoorbeeld dat ons land vandaag het zesde snelste 4G-netwerk ter wereld heeft, met een gemiddelde snelheid van meer dan 36 Mbps. ‘Hierdoor, en met en met Brussel als hoofdstad van Europa, is België het uitgelezen land om zich tot 5G-pionier te ontplooien’, klonk het.
Zo maakte Orange als eerste operator bekend dat het vanaf volgend jaar van start gaat met 5G in Brussel, naast in zestien andere Europese steden, met een verdere uitrol vanaf 2020. Dat zei Orange-topman Stéphane Richard vorige week nog in Parijs op de jaarlijkse innovatieshow van het telecombedrijf. Ook voor Brussel zou deze start moeten lukken omdat de stad de voorbije jaren de toegelaten stralingsnorm verhoogde.
2. Een snelle veiling
Een 5G-netwerk is niet zoals 4G zomaar een upgrade van het huidige netwerk, maar het vereist investering en een veiling. Zo zette de federale regering de zomer het licht op groen voor de veiling van een groot aantal frequentiebanden en liet het de deur open voor een nieuwe mobiele operator. Voor ons land is die veiling voorzien in 2019 en het valt te hopen dat (gelet de politieke situatie) die streefdatum wordt gehaald.
Maar sommige andere landen volgen sowieso pas later. Zo had Nederland tot voor kort nog geen concreet stappenplan voor zo’n veiling. Daar blijkt 2019 geen optie.
3. Een beschikbare frequentieband
In tegenstelling tot andere landen begint België met een (relatief) propere lei. In sommige landen is het voor 5G voorziene spectrum vandaag bijvoorbeeld voor een flink stuk reeds ingenomen door bepaalde (openbare) diensten of toepassingen. Zo maande de Europese Commissie onlangs een land als Nederland (samen met andere landen) aan voor het vrijmaken van delen van de frequentieband. Bovendien is in bepaalde delen van dat land met 3,5 GHz vandaag al een belangrijke frequentieband in gebruik.
Dergelijke obstakels spelen in ons land minder. Tot zover dus de theoretische voorsprong van België in 5G, nu nog de praktijk.
Afspraak binnen dit en twee jaar. Wait and see, ondanks die opvallend lage latency.