Internetgigant Amazon investeert tot vier miljard dollar in Anthropic, een start-p in artificiële intelligentie die twee jaar geleden werd opgericht. Anthropic is een van de acht bedrijven die vandaag in ai de lakens uitdeelt. Eigenlijk lopen twee daarvan in de kijker bij de grote cloudspelers.
Vier miljard dollar voor Anthropic is niet verkeerd voor een bedrijf van zowat 160 medewerkers. Dat is dus 25 miljoen dollar per medewerker. Het is geen overname. Via de deal krijgt Amazon een minderheidsbelang in Anthropic en kan het de ai-technologie van het bedrijf gebruiken. De startup zelf krijgt niet alleen een (aanzienlijke) financiële injectie, maar ook toegang tot de datacenters van Amazon Web Services (AWS), net als de zelfontworpen computerchips van AWS om ai-modellen te trainen. Of hoe AWS Anthropic echt aan zich wil binden.
Tot nu toe haalde de startup ruim een miljard dollar op bij investeerders, waaronder Google, die andere techgigant. De Alphabet-dochter, die zelf ook volop ai-modellen ontwikkelt, investeerde eerder dit jaar net geen vierhonderd miljoen dollar in het bedrijf.
OpenAI
Anthropic werd opgericht door voormalige medewerkers van OpenAI. En deze laatste is dus is het tweede ai-bedrijf dat de lakens uitdeelt, en de voorbije maanden ook de meeste aandacht op zich wist te vestigen. OpenAI zit ook niet stil en laat hun ChatGPTgesproken conversaties voeren met gebruikers.
Eerder dit jaar investeerde Microsoft zowat 13 miljard dollar in OpenAI, het bedrijf achter AI-doorbraken als taalmodel GPT en de illustratiegenerator Dall-E. Zo voorziet Microsoft Windows 11 en Microsoft 365 binnenkort van een ai-assistent die de gebruiker helpt bij werkzaamheden op de computer. Met Copilot bouwt Microsoft voort op de ai-functionaliteit die al beschikbaar is in verschillende toepassingen en verenigt deze nu voor wat een een betere gebruikservaring moet worden.
Het gaat dus hard in ai, en de grote cloudspelers – Microsoft, AWS en Google – trekken de kar. En hun geldbuidel open.
Generative Eight
Het doet me terugdenken aan de dotcom-periode eind jaren negentig toen menig webwinkel, waaronder Amazon.com, gegeerd was bij investeerders. Ook vaak ging het om piepjonge en kleine bedrijfjes. Vandaag is dus ai de lieveling.
In het jargon spreekt men vaak over de Generative Eight, de acht prominente in ai gespecialiseerde bedrijven. Maar het lijken toch Anthropic en vooral OpenAI die met de meeste aandacht gaan lopen. En met het meeste geld.