België is geen datacenter regio. Totaal niet. Wij bieden in verhouding tien keer minder datacenter-capaciteit aan dan onze buurlanden. En de huidige energieproblemen zullen daar niet bij helpen.
Uiteraard worden er nog datacenters geopend in ons land. Vorige week opende Unix-Solutions een tweede datacenter in Leuven nog eens ruimte voor 72 severracks en 300 m². Het nieuwe datacenter is overgenomen van Mobistar (intussen Orange). Het gebouw werd volledig gestript en opnieuw uitgebouwd. Ook LCL breidde zijn datacenter in Antwerpen uit met 200 m².
‘België is geen business case’
Het zijn verdienstelijke, maar op internationaal vlak ook wel bescheiden initiatieven. Een persbericht van deze zomer van het Nederlandse Datacenter Nedzone met de titel ‘Meest duurzame datacenter van Zuidwest Nederland gaat capaciteit verdubbelen’ is wat dat betreft veelzeggend. Zowel qua ambitie – het datacenter ging naar 2200 m² – als qua locatie.
Nog een voorbeeld: een tijd geleden opende een internationaal telecombedrijf hun derde datacenter in Nederland, en geen enkel in België. Ik vond dat opvallend en merkte dat ook op. ‘We hebben de oefening gedaan, maar de energiekost is in België veel hoger dan in de buurlanden. Dat hypothekeert de business case’, was het eerlijk antwoord van de Benelux-manager.
Google als zwaluw
Los van het (recent uitgebreide) datacenter van Google in Bergen hebben we niet echt grote datacenters in ons land. We hebben te weinig plaats, te weinig concurrentie, beperkte verbindingen/knooppunten en de nodige wettelijke beperkingen. Maar vooral, zoals ook die Benelux-manager diplomatisch beaamde, ons energiebeleid is problematisch. Al jaren eigenlijk.
We blijken niet alleen stelselmatig duurder, maar ook een stuk onbetrouwbaarder. Zo onbetrouwbaar dat we deze winter de bevoorrading in het gedrang kan komen. Als Belgische datacenter-uitbater kan je dan best een gigantische dieselinstallatie bouwen, zoals de meesten ook deden.
Bangalore en België
Ik herinner me enkele jaren geleden een bezoek aan het Accenture-filiaal in Bangalore in India. Toen zag ik grote dieselgeneratoren in de kelder. ‘Voor als de stroom uitvalt. Dat kan hier altijd’, legde de plaatselijke woordvoerder uit. De meegereisde journalisten keken op en lachten een beetje meewarig.
Dat was toen. Intussen zijn we al lang terug in België en lezen we in de algemene pers in de hoeveelste schijf ons huis (of datacenter) zou afgesloten worden. We gaan er hier merkelijk op vooruit.