Eén derde van alle virtuele machines bij Microsofts clouddienst Azure werkt vandaag op Linux. Microsoft is een van de grootste bijdragers aan de open source-gemeenschap. Wat is er gebeurd?
Ik sprak enkele dagen geleden met een thriller-auteur en cto. Twee in één persoon tegelijk. Mark Russinov is cto bij Azure, het cloud platform van Microsoft.
Russinov schrijft én romans én werkt bij een it-bedrijf in een technische functie, een opvallende combinatie. Ik zat met hem samen op Veeamon, de user conferentie van Veeam, een bedrijf gespecialiseerd in availability. Het was trouwens de eerste keer dat ik tijdens een it-interview een roman kreeg overhandigd.
Open source
Volgens Russinov komen er 120.000 Azure-klanten per maand bij. Maar dan 90 procent van de Fortune 500 banken gebruiken Azure, en ook 85 procent van de wereld grootste banken. Azure Scale Momentum zo stond op de slide die hij liet zien. Waarmee hij het hardnekkige en traditionele vooroordeel trachtte te counteren dat Microsoft-technologie minder geschikt is voor heel grote it-opstellingen en bedrijven.
Het cijfer dat me het meest opviel was eigenlijk een breuk: 1/3. Zo is in Azure één virtuele machine op drie die op Linux gebaseerd. Daar was Russinov best fier over, en hij ziet het Linux-aandeel nog toenemen.
Cloud
Enkele maanden geleden wezen cijfers van GitHub ook al aan dat Microsoft het meest bijdraagt aan open source-projecten. Hoe komt het dat Microsoft intussen een open source bedrijf is geworden?
In het verleden liet Microsoft niet na om te wijzen op de nadelen van open source. Of om het te bekampen. Een vriend, die werkt bij een hostingbedrijf, vertelde me dat hij een paar jaar geleden door Microsoft vriendelijk werd verzocht om zich in hun hosting datacenter meer te richten op Microsoft-technologie en minder op open source. Dat is niet gebeurd.
Open source is heerser in de cloud. Het is zoals het grapje dat je via sociale media ziet circuleren (meestal via geeks): daddy, what are clouds made of? Terwijl daddy antwoord: Linux servers mostly.
Als Microsoft het een cloud speler van formaat wilde worden, moest het Linux wel omarmen. Het toont aan dat Microsoft onder Satya Nadella de knop heeft omgedraaid. Al wierf zijn voorganger bijvoorbeeld ook al iemand aan om Microsoft Open Technologies uit te bouwen.
Geld verdienen
Microsoft heeft de bocht intussen genomen. Al gaat het volgens sommigen toch om een verstandshuwelijk of meer zelfs: om een pr-verhaal. Hoe dan ook, enkele weken kondigde Microsoft bijvoorbeeld zelfs aan dat het drie versie van een Linux OS, waaronder Suse, via de Microsoft app store gaat aanbieden.
In het zakelijke segment vormen de eigen Windows servers niet langer meer de hoofdmoot van hun business. Dat is de cloud, of beter het hybride model. Lang geleden werd verteld dat er met open source geen geld viel te beleven. Ook al bewijzen bedrijven als Red Hat het tegendeel. Maar met de cloud valt hoe dan ook veel meer te verdienen. En als de kern van je business het leveren is van cloud diensten, is het een stuk makkelijker om open source te omarmen.
Zero day
Bij mijn terugkomst van Veeamon las ik in het vliegtuig ‘Zero Day’, jawel, het boek van Mark Russinov, de Azur-cto. Over een nucleaire plant, een olietanker en een vliegtuigmaatschappij waarvan de computers door de knieën gaan door een cyberaanval.
De eerste twintig pagina’s in het boek deden verbazend denken aan de Wannacry-cyberaanval die het internet de hele week ervoor in de ban hield en waarbij een security gap in Windows werd misbruikt. Of hoe de realiteit de fictie soms inhaalt.