Hybride werken is voor veel bedrijven de nieuwe norm. Hoewel de files al weer vertrouwd aandoen sinds de maatregelen weer zijn versoepeld, heeft de pandemie toch voor een structurele verandering gezorgd. Werk staat gelijk aan het kantoor (of fabriek, winkel, magazijn): die ijzeren twee-eenheid is wel doorbroken nu medewerkers en managers zich hebben aangepast aan het nieuwe werkmodel. It moet deze nieuwe werkelijkheid omarmen en op een veilige, gebruiksvriendelijke en duurzame manier faciliteren.
Het netwerk moet erop ingericht zijn om de productiviteit van de medewerkers maximaal te ondersteunen, waar die medewerkers zich ook bevinden. Dus zowel de medewerkers die op kantoor werken als de medewerkers die thuis of onderweg aan het werk zijn, moeten kunnen vertrouwen op de vertrouwde netwerkfuncties en bandbreedte.
Hinkstapsprong
Van schaalbare bandbreedte tot bedrijfscontinuïteitfuncties: het netwerk dat nodig is om een hybride werkmodel te ondersteunen, moet degenen die terugkeren naar kantoor en degenen die op afstand werken ondersteunen, met de netwerkmogelijkheden die ze het afgelopen jaar nodig hebben gehad en welke ze nu ook weer verwachten. Waar moeten it-verantwoordelijkheden dan rekening mee houden om het hybride werken te ondersteunen? De drie belangrijkste vereisten zijn: optimalisatie van dataverkeer, toegang tot de cloud en uitbreiding van de beveiliging.
Tijdens de pandemie moesten bedrijven zich continu aanpassen aan nieuwe situaties. Van de ene dag op de andere zat iedereen thuis te werken, waarna vervolgens een deel toch weer in een soort hinkstapsprong terug naar kantoor kwam. De netwerken moesten in één keer een gigantisch dataverkeer mogelijk maken, toen Zoom en Teams de norm werden voor vergaderingen en overleg. Nu de restricties vanwege Covid-19 zijn afgeschaft, is dat dataverkeer weliswaar weer afgenomen, maar het blijft op een hoger niveau dan voorheen.
Prioriteit
Netwerkbeheerders moeten ervoor zorgen dat ze constant de veranderingen in het netwerkverkeer kunnen beheren en bijsturen. Daarbij is de mogelijkheid om het verkeer over netwerken te prioriteren een belangrijk middel om ervoor te zorgen dat de bandbreedte optimaal wordt benut. Hierbij is een softwaregedefinieerde aanpak (software defined wan – sd-wan) van cruciaal belang bij het faciliteren van hybride werken. Sd-wan werkt flexibiliteit en betrouwbaarheid in de hand en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om prioriteit te geven aan het dataverkeer voor de belangrijkste toepassingen, zoals videobellen.
Meer op afstand werken en toenemend dataverkeer naar meer plekken dan voorheen, dat roept bij veel organisaties vragen over veiligheid op. De cyberdreiging is enorm en alom aanwezig. Netwerkveiligheid is topprioriteit. Zeker nu het netwerk van een organisatie in omvang toeneemt en meer aanvalspunten kent. Een medewerker die in de trein inlogt op het bedrijfsnetwerk, moet net zo veilig kunnen werken als de collega op kantoor.
Zero-trust
It-teams moeten netwerken inrichten op basis van zero-trust, waarbij netwerktoegang alleen mogelijk is op basis van identiteit en op context gebaseerde beveiliging om een applicatie of een set applicaties in plaats van dat toegangsbeveiliging wordt aangestuurd door het netwerk zelf. Hierbij komt dan weer het betrekkelijk nieuwe concept van secure access service edge (sase) om de hoek komt kijken. Sase ziet de organisatie als een gedistribueerd netwerk van endpoint-verbindingen. Gebruikers hebben snel en efficiënt toegang tot hun bronnen, waar ze zich ook bevinden. It kan zijn zero-trust-aanpak handhaven voor het hele netwerk.
Het netwerk was tijdens de pandemie de reddingslijn voor bedrijf en medewerkers. Nu we overstappen naar hybride werken is het netwerk nog steeds die cruciale verbinding tussen personeel, data en applicaties. Maar waar bedrijven in het begin noodgedwongen kozen voor de snelste oplossing, is het inmiddels tijd om weloverwogen te kiezen voor een veilige, stabiele en flexibele netwerkverbinding. Een netwerk met meer intelligentie, meer flexibiliteit, dat de mogelijkheid biedt om prioriteit te geven aan verkeer en dat een geïntegreerde beveiliging heeft. Dat maakt het mogelijk om medewerkers die terugkeren naar kantoor en de medewerkers die overal (behalve op kantoor) werken, dezelfde veilige en gebruiksvriendelijke toegang te geven. Het is nu tijd om te kiezen voor een structurele oplossing die hybride manier van werken ondersteunt.
(Auteur Mark de Haan is senior vicepresident Central Europe bij GTT.)