Presentaties: iedereen heeft er al wel eens eentje bijgewoond of zelf gegeven. Al jaren gebeurt dit op dezelfde manier; iedereen kijkt naar het centrale scherm en maakt driftig notities. Als het aan de Antwerpse start-up Crowdbeamer ligt, behoort dit binnenkort tot de verleden tijd.
Presenteren gaat al sinds mensenheugenis op dezelfde manier in zijn werk, terwijl ondertussen toch quasi iedereen een eigen smartphone, tablet of laptop heeft. Bovendien moeten toeschouwers alsnog veel noteren of foto’s nemen van belangrijke slides. Dat is een doorn in het oog van de Antwerpse start-up Crowdbeamer.
‘Vaak herinneren we ons niet de juiste fraseringen of heeft de spreker interessante dingen gezegd die niet op de slide stonden. De gedachten die we hebben tijdens het bekijken van een presentatie ontsnappen ons later’, legt co-founder Hans Romaen uit.
Samen met Peter Ryckaert, mede co-founder, wil Romaen hier met Crowdbeamer hier verandering in brengen. Dankzij Crowdbeamer krijgt iedereen in het publiek de controle over de kwantiteit, én met meer kwaliteit. Het product biedt gebruikers de mogelijkheid om enkel de slides te selecteren die ze interesseren. Daar kunnen zij commentaar op plaatsen en alles bij houden voor later gebruik. Zo gaat naar eigen zeggen niets gaat verloren. ‘Wat belangrijk is voor je, heb je zeker mee’, vervolgt Romaen. ‘En dit bovendien op je eigen device.’
Ideaal team
Crowdbeamer is opgericht door co-founders Hans Romaen en Peter Ryckaert. Terwijl Ryckaert de man is met de technische achtergrond en expertise in de it-sector, was Romaen thuis in het organiseren van internationale congressen en events. Een ideaal team dus. Daarnaast werd vanaf de start ook al beroep gedaan op een tiental experts die instonden voor de ontwikkeling, terwijl ook iMinds in het project werd betrokken. Ondertussen werd een cto, die instaat de embedded software, het hardware design en het app development, aangetrokken en is recent een verkoopdirecteur aan het team toegevoegd.
Probleem als uitgangspunt
‘We zijn vertrokken vanuit een concrete uitdaging die we wilden oplossen. Eén van onze uitgangspunten was dat we dit heel eenvoudig wilden oplossen’, geeft Ryckaert aan. ‘We zijn eerst nagegaan welke technologie er ingezet kon worden om, rekening houdend met de randvoorwaarden die we uit onze contacten met potentiële gebruikers en klanten haalden, een oplossing te bouwen. Daaruit vloeide ook voort dat we een combinatie tussen hard- en software nodig hadden.’
De start-up kwam tot een architectuur met een apparaat, app en de cloud. ‘Die oplossing hebben we al snel gevalideerd in samenwerking met de Wi-Fi-experts van iMinds’, kijkt Ryckaert even terug naar het recent verleden.
Momenteel bevindt Crowdbeamer zich nog in de pre-productiefase. Na de zomer wordt de toepassing op het grote publiek losgelaten. ‘De eerste fase hebben we zelf gefinancierd’, geeft Romaen aan. ‘Daarna kwam er een half miljoen bij van vrienden, familie en kennissen. Ondertussen lopen en gesprekken met verschillende investeerders en bekijken we de mogelijkheden. In elk geval willen we binnen de twee jaar break-even draaien, en over een viertal jaar 75.000 ‘Crowdbeamers’ verkopen. Om dit te realiseren kijken we uit naar een financiering van 1,5 miljoen euro’, zegt Romaen.
Marketing en sales voeren momenteel de boventoon bij Crowdbeamer. De eerste pre-orders zijn binnen uit diverse sectoren (banken, consulting, healthcare, bouw, immo,…) en ook de organisatoren van congressen, events en eventlocaties zijn enthousiast. De vooruitzichten zien er dus goed uit.
Technologie op verschillende domeinen
Crowdbeamer combineert heel wat technologieën. ‘Daarin schuilt juist onze kracht’, beweert Ryckaert stellig. Door Wi-Fi-technologie te combineren met elementen uit de satellietcommunicatie binnen een streaming concept, bovendien geïmplementeerd voor mobiele toestellen, kunnen we met één Crowdbeamer verschillende honderden client devices ondersteunen, en dit met een uitstekende kwaliteit. Door recente technieken in PCB layout te gebruiken zijn we erin geslaagd, zelfs met gebruik van standaardcomponenten, een compacte design te realiseren’, glundert hij.
Ondertussen werd ook een roadmap uitgetekend voor de volgende reeks Crowdbeamers die meer clients kunnen ondersteunen en nieuwe functionaliteiten aanbieden. Ook de apps en de cloud worden continu bijgewerkt. Het steeds compacter en sneller maken van de Crowdbeamer is een constant aandachtspunt.
‘Zo bekijken we compatibiliteit met Miracast of Airplay om vanaf de videobron draadloos naar Crowdbeamer te gaan, die dan zoals nu zijn eigen broadcast netwerk opzet. En zelf streamen naar Miracast of Airplay compatibele toestellen staat ook op onze lijst. Dit om maar enkele van de ideeën op te noemen’, denkt Romaen al wat verder in de toekomst.
De toekomst is nu
Dat Crowdbeamer snelheid maakt is duidelijk. Dat er wereldwijde interesse en potentieel is, onderstreept dit feit. ‘Ook al starten we nu in onze thuismarkt, we willen snel een kantoor open in de Verenigde Staten’, zegt Romaen. ‘Het enthousiasme omtrent Crowdbeamer was tijdens de voorbije GPU Tech Conference in Silicon Valley sterk bemoedigend, wat onze ambitie ondersteunt om binnen vijf jaar op de Amerikaanse markt een topper te zijn inzake innovatieve presentatietools. Overal waar mensen communiceren, kan Crowdbeamer gebruikt worden. Dus moet het onze ambitie zijn om Crowdbeamer ook overal beschikbaar te maken’, besluit Ryckaert.
Met dagelijks ontelbare presentaties die wereldwijd plaatsvinden is het potentieel inderdaad enorm. Nu snelheid maken, daar komt het op aan en dit zowel in ontwikkeling als in sales. Als Crowdbeamer kortelings de financiering rond krijgt kan het echt groots beginnen denken. Het potentieel is er alvast in ruime mate aanwezig.