Naar aanleiding van Infosecurity.be, Data & Cloud Expo op 20 en 21 maart brengt Computable België een overzicht van de securitymarkt in ons land. Hierbij focussen we ons op twee belangrijke domeinen in die markt: endpoint-oplossingen en security hardware. In beide markten komen de kleintjes opzetten.
Dit alles blijkt uit een analyse van Smart Profile dat, op vraag van Computable, ruim 3600 Belgische it-managers ondervroeg over het gebruik van security hard- en software. Hierbij ging het telkens om bedrijven met minstens vijftig werknemers.
Als we kijken naar de markt van endpoints is McAfee nog steeds de meest gebruikte toepassing voor endpoint security in België. Terwijl Cisco heerst in security hardware. Een analyse.
Markt 1: endpoints
Na een daling van marktaandeel in de Belgische endpoint-markt in 2016, heeft marktleider McAfee in 2018 een bescheiden groei gerealiseerd van 0,8 procentpunt. Hiermee komt het huidige marktaandeel op 30,7 procent.
De tweede en derde plaats worden ingenomen door Symantec (20,9 procent) en Trend Micro (15,3 procent) die beide ten opzichte van 2016 en 2014 marktaandeel inleverden. Symantec verloor in de afgelopen 4 jaar bijvoorbeeld meer dan 5 procentpunt.
De nummers 4,5 en 6 op de endpoint-markt wisten in 2018 allemaal hun aandeel te vergroten. Zo wist Kaspersky als nummer 4 zijn aandeel van 6 procent in 2014 naar 10,5 procent te brengen. Sophos klom in dezelfde periode van 3,9 procent naar 5,3 procent marktaandeel. De subtoppers komen dus opzetten. Eset, F-secure, G Data en Avira vervolledigen de top tien.
Microsoft
Opvallend: nummer 6 op de markt van endpoint security in België is Microsoft. De technologiereus wist in vier jaar zijn marktaandeel verder uit te bouwen 1,6 procent naar 5 procent. Deze ontwikkeling is vergelijkbaar met die op de Nederlandse markt waar Microsoft op drie jaar tijd een groei van 5,7 procentpunt realiseerde. Dit is deels te verklaren uit feit dat Windows 10 een geïntegreerde antivirus-oplossing bevat. Sommige organisaties zijn hierdoor van mening dat deze oplossing afdoende is: zij kiezen ervoor om geen aanvullende endpoint-toepassing te installeren.
Kaspersky topleverancier bij overheid
Op basis van de cijfers van Smart Profile analyseren we ook het gebruik van endpoint-oplossingen per sector. McAfee overheerst in de meeste sectoren en neemt in de financiële sector zelfs zowat de helft van de werkplekken voor zijn rekening. Symantec is het meest populair in de it-sector (39 procent) en Trend Micro voert met 33 procent de lijst van leveranciers aan in de gezondheidszorg.
Ook opvallend: Kaspersky is met 26 procent marktaandeel net na Symantec (27 procent) de op een na grootste partij binnen de overheid. Dit is mede te danken aan het feit dat de Belgische overheid vertrouwen bleef hebben in de leverancier waardoor het marktaandeel als geheel kon groeien. In Nederland leverde de Russische leverancier juist marktaandeel in. Dit kan een gevolg zijn van het feit dat de Nederlandse overheid Kaspersky eerder liet vallen.
Markt 2: Hardware security
De markt van security hardware wordt door Smart Profile wel vrij breed geïnterpreteerd. Zowel firewalls als routers horen daarbij, ook omdat deze oplossingen vaak zijn geïntegreerd. Belgische organisaties, die security-maatregelen treffen door het installeren van hardware-oplossingen, kiezen traditioneel het vaakst voor Cisco. Het marktaandeel in 2018 komt met een lichte daling van 0,6 procentpunt uit op 53,8 procent. Hiermee is Cisco na wat schommelingen weer terug op het niveau van 2014.
Fortinet, de tweede leverancier in België, laat over de jaren heen een verdubbeling van het marktaandeel zien van 4,9 procent in 2014 naar 9,8 procent in 2018. Nummer 3 Juniper leverde 0,8 procentpunt in en eindigde op 5,8 procent.
De daaropvolgende leveranciers zijn qua aflopend marktaandeel: Watchguard, CheckPoint, Palo Alto Networks en Sophos. Deze vier wisten allemaal marktaandeel toe te voegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
Ook in deze markt komen de subtoppers dus opzetten. En daarnaast telt security natuurlijk nog veel andere productcategorieën. Of hoe de securitymarkt diverser wordt.