In 2005 nam beveiligingsspecialist Symantec Veritas over, de leverancier van oplossingen voor dataprotectie en back-up. Tien jaar later, in augustus 2015, stootte het Veritas terug af. Meteen is het 'nieuwe' zelfstandige bedrijf terug van nooit weggeweest en meer dan ooit 'alive & kicking' met nog meer focus op information management.
Een echt succes is de samensmelting van Symantec en Veritas nooit geweest, daarover zijn zowat alle analisten het eens. Ook al wees een studie van de Enterprise Strategy Group vorig jaar nog uit dat security (Symantec) en dataprotectie (Veritas) de twee belangrijkste it-prioriteiten waren voor de eerstvolgende twaalf maanden, toch was het al jaren duidelijk dat de focus van beide divisies te sterk uiteenliep om succesvol te zijn. De aankondiging van de splitsing en de verkoop van Veritas aan een groep investeerders onder leiding van de Carlyle Group kwam dan ook niet echt als een verrassing.
Positieve reacties
‘Gek wel’, geeft Driss Chhayra, country manager Veritas Benelux toe. ‘Bijna al onze producten hadden al een nieuwe naam gekregen, en net aan het einde van het hele hernoemingstraject wordt dan beslist alles weer terug te draaien. Voor de klanten maakt het in feite niet zoveel uit, maar het partnerkanaal heeft heel positief gereageerd op de nieuwe evolutie. Zij hebben het altijd wat moeilijk gehad met het duale karakter van het bedrijf, het was ook vrij complex om te kunnen voldoen aan alle randvoorwaarden in het Symantec portfolio. Zij verwachten nu zeker een acceleratie in de productontwikkeling van Veritas – als wij nu met meer focus met onze klanten kunnen praten, krijgen we ook betere feedback naar onze r&d die daar dan sneller kan op inspelen. Prettig voor onze klanten want die krijgen meer waar voor hun geld, en ook voor onze partners die de producten gemakkelijker kunnen verkopen met een betere marge.’
Volgens Chhayra reageert de markt erg positief op de splitsing en is er maar weinig wanklank. ‘Alleen voor sommige heel grote bedrijven was het even wennen omwille van de logistiek met twee contracten nu, maar in de Benelux heeft dat maar weinig problemen gegeven. Hier is de scheiding in oktober fysiek doorgevoerd en midden november zijn ook de netwerken gesplitst en zijn we allebei naar een nieuw pand verhuisd. Op wereldniveau zijn er wel wat probleempjes geweest met het erp-systeem – logisch ook, we waren als het ware de vleugels van het vliegtuig aan het vervangen in volle vlucht.’
Back to the roots
Voor Driss Chhayra is het duidelijk: Veritas keert terug naar de kern van zijn activiteiten met een uitgesproken focus op dataprotectie, databeheer en back-up. ‘Meer dan ooit staat informatiemanagement centraal in onze visie’, beklemtoont hij. ‘Wij hebben hier duidelijk een boodschap te brengen naar de bedrijfswereld want het enige wat bedrijven op dit moment doen om hun datagroei onder controle te houden, ook in de Benelux, is er meer hardware tegenaan gooien – meer servers, meer storage. Maar wij zeggen: pas op de eerste plaats je opslagbeleid aan en zorg ervoor dat je belangrijkste data optimaal beschermd en beschikbaar zijn. Die data kunnen we vinden met onze Data Insight-oplossingen – op basis van het gebruik van de data kunnen we zien wat belangrijk is, wie toegang heeft tot die data. En we leggen nu ook nieuwe links tussen onze producten. Als een klant al Netbackup heeft, dan raken we alle data in een organisatie en die metadata kunnen we dan gaan gebruiken om een information map te maken van het bedrijf. Je kan dan visueel zien waar de data staan, wie de eigenaar is, hoe lang ze al dan niet gebruikt zijn. En dan kan je bijvoorbeeld met klanten ook over retentie en replicatie gaan praten. Daartoe hebben we onder meer de availability-producten geïntegreerd met de back-up-producten. Uiteindelijk moet dat alles leiden naar een verlaging van de kosten en een verhoging van de performantie.’
Nieuw maar op vertrouwde paden
En het bruist van nieuwe initiatieven bij Veritas: er is een nieuwe Netbackup op komst, Enterprise Vault krijgt nog meer cloudintegratie, en in de komende maanden zal ook Velocity het licht zien (zie onderstaand kader). ‘Het wordt een combinatie van meerdere producten voor het beheer van productiedata’, legt Chhayra uit. ‘Met Netbackup maken we kopieën, met archiving schrijven we data weg, en met Storage Foundation kunnen we zaken clusteren voor performancedoeleinden. Ik verwacht ook erg veel van VRP, het Veritas Resiliency Platform dat voor it-service-continuïteit moet zorgen voor alle fysieke en virtuele businessdiensten dwars over private, publieke en hybride clouds, met een gemakkelijke migratie van applicaties en virtuele machines tussen sites.’
Eén ding verandert er niet bij Veritas: de marktbenadering. ’96 procent van onze verkoop loopt via het kanaal, en dat blijft zo, ook al ligt dat cijfer in andere landen wel iets lager. We bekijken nu ook of partners eerstelijns support zouden kunnen leveren. Eigenlijk willen we nog meer naar het kanaal brengen, maar dan wel met een direct touch, met rechtstreeks contact met eindklanten. Het is niet ‘eerst de partner en dan wij’, we gaan samen, soms doen wij wat meer, soms de partner’, aldus Chhayra.
Veritas Velocity
Productiedata worden gebruikt voor meerdere doeleinden: testing, back-up en recovery, data analytics. Snelle toegang tot die data betekent high-end opslagsystemen inschakelen, zonder de security in gevaar te brengen. Een moeilijk compromis dat Veritas nu wil oplossen met Velocity dat in snelle, selfservice toegang voorziet met een data virtualisatie-engine die organisaties in staat stelt hun opslag te consolideren en de kosten en complexiteit die gepaard gaan met het opslaan, beheren en ter beschikking stellen van productiedata, drastisch te verlagen.
En nu groeien
En intussen staan de concrete plannen voor de Benelux ook al vast. ‘De splitsing is zo goed als achter de rug, nu is de tweede stap stabilisatie. We hebben twee kwartalen gehad zonder enorme hoogtes of dieptes, en we moeten nu duidelijk maken naar zowel klanten als partners wat ze wel en niet van ons mogen verwachten. In de derde fase komt de groei waarvoor we in 2016 de grondslag moeten leggen. Daar zitten drie elementen in. Op de eerste plaats groei binnen de bestaande producten, waar we van een productverkoop meer naar een visieverkoop willen evolueren. Daarnaast zijn er natuurlijk de nieuwe producten en markten waarbij wij met andere thema’s naar de klanten moeten gaan zoals cloudmanagement, en Openstack-management waar we zwaar gaan investeren, en ook het governance aspect waar we moeten aan werken. En tenslotte bestaat de kans dat we ook nog met andere partners in zee gaan, met onder meer service cloud providers. Daar zie ik vooral onze groei. We zitten nog wat in transitie, maar we willen zeker duidelijk maken dat er een nieuw verhaal is, met nieuwe producten. Het wordt een heel boeiend jaar’, besluit Driss Chhayra.
Launching partners
Veritas is een van de launching partners van Computable in België. Andere launching partners zijn Check Point, Exclusive Networks, Nextel en Sophos.